Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва строежът на центъра за кризисно настаняване в кюстендилското село Лозно

Приключва изграждането на център за кризисно настаняване с капацитет 100 места в кюстендилското село Лозно, съобщи заместник-кметът по социалните дейности на общината Радмила Рангелова.

Комплексът ще се помещава в бившето общежитие към закрития пансион за деца от проблемни семейства.

Вече е ремонтиран покривът, приключва и санирането на сградата, каза кметът на Лозно Пламен Матуски.

Центърът трябва да е готов като база и оборудване до края на август. На предстоящата сесия в четвъртък Общинският съвет ще гласува откриването на социалната услуга „Център за временно настаняване“.

В него ще работи персонал от минимум 10 души. Комплексът ще работи целогодишно и там ще се настаняват безпризорни хора, бездомни, клошари и др.

Самата дейност и издръжката на центъра ще е на общината. Бездомните лица ще се настаняват за срок не повече от 3 месеца, в рамките на календарната година, който при необходимост може да се увеличи на 6 месеца.

Предвижда се чрез новата социална услуга да се съдейства на потребителите да се включват в курсове за квалификация и преквалификация, за намиране на работа, както и за социална адаптация.

Кюстендил няма приют за бездомни и бедстващи хора. При необходимост такива - особено зимата, се насочват към дом в съседния Благоевград.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени