Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отново не повиши цените на природния газ въпреки настояването на МВФ

Снимка: БГНЕС

В четвъртък властите в Украйна взеха решение да не увеличават цените на природния газ най-малко до 1-ви септември, съобщава Ройтерс, визирайки правителствена резолюция, като това може да постави под въпрос надеждите на Киев за осигуряване на повече средства от Международния валутен фонд.

Украйна трябваше да повиши цените на газта до пазарни нива, за да може да разчита на допълнителна финансова помощ в рамките на спасителната програмата на МВФ в размер на общо 17,5 млрд. долара. Първоначално властите в Киев се съгласиха да увеличат цените, но в последствие отложиха на няколко пъти това повишение.

Трябва да се има предвид, че страната не е получавала средства от МВФ от април 2017-а година насам поради забавяне на необходимите реформи в Украйна, поставяйки я по този начин в доста несигурно финансово положение, тъй като тя предстои да изплати външни задължения за около 15 млрд. долара през следващите две години.

"В параграф 3 от постановлението, думите и цифрите "до 1-ви август 2018" ще бъдат заменени с думите  и цифрите "до 1-ви септември 2018", се посочва в днешната резолюция, цитирана от Ройтерс, което означава удължаване на замразените цени на природния газ с още един месец.

По-рано през юли Украйна все пак изпълни още едно от условията на МВФ, като прие законодателни актове, целящи създаване на специализиран съд за разследване на случаи на корупция. Според Ройтерс обаче, това само по себе си е малко вероятно да доведе до отпускане на нови финансови траншове от МВФ.

Икономиката на страната се срина след анексирането на Крим от Русия през 2014-а година и избухването на сепаратистки военни действия и боеве в района на Донбас. Това наложи Украйна да разчита на финансова помощ от МВФ.

Има риск украинското правителство да се откаже от потенциално непопулярни мерки като наложителния скок на цените на природния газ с оглед на предстоящите през следващата година президентски и парламентарни избори, отбелязва Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна