Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айнщайн пак се оказа прав: Учени потвърдиха негова ключова теория

Илюстрация на Европейската южна обсерватория показва преминаването на звездата S2 край супермасивната черна дупка Стрелец А* и червеното отместване в спектъра на светлината ѝ, когато е в близост до нея.
Снимка: БТА

Консорциум от астрономи обяви днес, че за първи път са потвърдили прогноза на Алберт Айнщайн в неговата обща теория на относителността чрез наблюдение на гравитационния ефект на супермасивна черна дупка върху звезда, ускорена от нея, предаде АФП.

Роденият в Германия теоретичен физик прогнозира, че силни гравитационни сили могат да „разпъват“ светлината, подобно на свиването и разтягането на звуковите вълни, които възприемаме от свирката на преминаващ влак.

Изследователите от консорциума GRAVITY, водени от физици на института „Макс Планк“, се досетили, че разполагат с „перфектна лаборатория“ за тестване на теорията на Айнщайн с черната дупка Стрелец А* в центъра на нашата галактика – Млечния път.

Черните дупки са толкова плътни, че силната им гравитация хваща като в капан дори светлината. А Стрелец А* има масата на 4 милиона наши слънца, което я прави най-голямата в галактиката ни.

Астрономите проследили звездата S2, докато преминавала близко до черната дупка на 19 май със скорост над 25 милиона километра в час. След това изчислили точната ѝ скорост и позиция, използвайки няколко инструмента и ги сравнили с прогнозата на Айнщайн, че дължината на електромагнитните вълни на светлината ще се увеличи в резултат на феномен, наричан гравитационно червено отместване.

„Резултатите напълно са в съзвучие с общата теория на относителността“ и са „голям пробив към по-доброто разбиране на ефекта от силни гравитационни полета“, посочва екипът от учени, чието проучване излиза в сп. „Астрономия и астрофизика“.

За първи път учени имат възможност за измерването на този ефект, отбелязва АФП.

Европейската южна обсерватория (ЕЮЛ), чийто комплекс от 4 телескопа в Чили бе използван за измерването, наблюдавал S2 и през 2016 г., но използваните тогава инструменти не били толкова чувствителни, че да засекат червеното отместване.

„Над 100 години, след като публикува теорията си с уравнения на общата относителност, Айнщайн още веднъж се оказа прав – и то в лаборатория, толкова отдалечена, че едва ли е могъл да си я представи“, се посочва в изявление на ЕЮЛ.

Астрономите вече използват друг феномен, предвиден от тази теория на Айнщайн – че черна дупка може да изкриви преминаваща покрай нея вълна. С тази гравитационна леща те се опитват да разберат какво има зад черните дупки.

В края на 2015 г. учени потвърдиха друга хипотеза в публикуваната през 1915 г. обща теория на относителността на Айнщайн – съществуването на гравитационни вълни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна