Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ заплашиха Турция със санкции заради задържан US пастор

Вицепрезидентът Майк Пенс (на снимката) отправи заплахата към Турция на събитие за религиозните свободи в Държавния департамент във Вашингтон, а президентът Доналд Тръмп с послание в Туитър.
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес Турция с „големи санкции“, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън, предаде Ройтерс.

US администрацията увеличи натиска над Анкара ден след като турски съд смени мярката за неотклонение на пастора на домашен арест. Преди това Брънсън бе зад решетките в продължение на 2 месеца.

„САЩ ще наложат големи санкции на Турция за продължителното задържане на пастора Андрю Брънсън – велик християнин, семеен мъж и чудесен човек“, написа Тръмп в Туитър.

„Той страда много. Този невинен религиозен мъж трябва да бъде освободен незабавно“, добави в поста си американският президент.

Малко преди това вицепрезидентът Майк Пенс, практикуващ християнин, отправи подобна заплаха към турския президент.

„Към президента (Реджеп Тайип) Ердоган и турското правителство. Имам послание от името на президента на САЩ: Освободете пастор Андрю Брънсън сега, или се пригответе да понесете последствия“, каза Пенс на събитие за религиозните свободи в Държавния департамент.

Заплахата със санкции се отрази на турските финансови пазари.

Лирата за кратко поевтиня до 4,89 лири за долар след думите на Пенс, но към 18 ч българско време се възстанови до 4,84 лири за долар. Индексът на борсата в Истанбул  падна с 1,75%, преди да се покачи леко.

Брънсън, който е от Северна Каролина и е работил в Турция над 20 години, е обвинен, че подпомогнал група, за която Анкара твърди, че стои зад неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. Пасторът, който отрича обвиненията, може да получи до 35 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Арестът на Брънсън допълнително вкара клин в отношенията между Вашингтон и Анкара, който бяха напрегнати заради различия по войната в Турция и турските планове за купуване на зенитни ракетни комплекси от Русия.

Брънсън в сряда напусна затвора в Измир с конвой от автомобили. Неговият адвокат съобщи, че той е под домашен арест с електронна гривна.

Според източник на Ройтерс представители на САЩ и Русия работели по сделка, която ще доведе до освобождаването на пастора, като Вашингтон очаквал това да стане миналата седмица.

В САЩ си мислели, че сделката е сключена, но когато Брънсън не бил пуснат, Пенс говорил с Тръмп и двамата договорили твърди нови политически мерки, с които да се реши проблемът.

Обръщайки се към дъщерята на Брънсън, която бе сред публиката в Държавния департамент, Пенс каза: „Обещавам ви, както казах на баща ви вчера, че президентът Тръмп и аз, ще продължим битката за пълното освобождаване на баща ви, докато той не се върне при семейството си и в САЩ“.

Десните християни - важен компонент сред избирателите на Тръмп и Пенс, оказваха натиск над администрацията в САЩ по случая с пастора, отбелязва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна