Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие до 4,1 на сто

Американската икономическа нарасна през второто тримесечие с най-солидно темпо от близо четири години насам благодарение на добър отскок на износа и на потребителските разходи, както и в резултат на стабилни бизнес инвестиции, показва експресна оценка на Департамента за търговия.

През периода април - юни растежът на брутния вътрешен продукт на САЩ се ускори до 4,1% на годишна база след повишение с 2,2% в началото на годината (възходящ ревизия от предишна оценка за растеж от 2,0%), оправдавайки осредните прогнози за растеж с 4,1 до 4,2 на сто. Това е най-силното представяне на американската икономика от третото тримесечие на 2014-а година насам, когато БВП нарасна с 4,9 на сто. Така в рамките на първите шест месеца на годината американската икономика се разшири с 3,1%, оправдавайки на този етап очакванията на администрацията на Доналд Тръмп за икономически растеж от 3% за цялата 2018-а година.

Търговският департамент ревизира леко нагоре и данните за БВП на САЩ за цялата 2017-а година до 2,3% от 2,2 на сто.

                                                                                                                 Графика на растежа на БВП на САЩ

Снимка

Основен двигател на растежа през второто тримесечие беше частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През второто тримесечие потребителските разходи се увеличиха с цели 4,0% (най-солидно повишение от края на 2014-а година), след като в началото на годината те се повишиха с едва 0,5% (низходяща ревизия от растеж с 0,9%), добавяйки цели 2,69 процентни пункта към икономическия растеж. По-големите държавни разходи, които се увеличиха с 2,1%, също оказаха подкрепа на икономическата експанзия, добавяйки 0,35 процентни пункта към растежа на БВП.

В същото време растежът на дълготрайните бизнес инвестиции се забави до 5,4% от 8,0% през първите три месеца на годината, като инвестициите, извън тези в жилищния сектор, се увеличиха със 7,3%, след скок в началото на годината с 11,5 на сто. Инвестициите при строителството на жилища обаче се свиха с 1,1%, докато инвестициите за бизнес оборудване нараснаха с 3,9%, но след повишение с цели 8,3% през първото тримесечие.

Подкрепа за икономическата експанзия през второто тримесечие оказа и солидното нарастване на износа с 9,3% при увеличение на вноса с едва 0,5%, като позитивният нетен експорт допринесе с 1,06 процентни пункта към растежа на БВП.

Днешните силни данни са добра предпоставка за продължаване на политиката на Фед на постепенно повишаване на лихвените ставки, за да се предпази икономиката от прегряване. Американските централни банкери очакват още две увеличения на федералната фондова лихва до края на 2018-а, след като те вече повишиха основната лихва на два пъти тази година (на заседанията през март и през юни). Следващото затягане на лихвите най-вероятно ще бъде факта на заседанието през септември, когато се очаква федералната фондова лихва да достигне диапазона между 2,00% и 2,25% (спрямо настоящи диапазон между 1,75% и 2,00%).

Трябва да се има предвид, че одобреното от Конгреса на САЩ в края на миналата година съкращаване на данъците с 1,5 трлн. долара беше част от плана на президента Доналд Тръмп за увеличаване на икономическия растеж до годишния темп от над 3%.

Анализаторите се съгласиха до голяма степен, че това данъчно законодателството ще стимулира икономическия растежа в близко бъдеще, но те изглеждат разделени по въпроса, дали намаляването на данъците ще допринесе за устойчив темп на растежа в средносрочен и дългосрочен план на фона и на водената от САЩ "война с митата" спрямо водещи търговски партньори като ЕС, Китай, Канада и Мексико.

Тръмп въведе преди време високи мита за вноса на стомана и алуминий, което доведе до ответни мерки от страна на големите американски търговски партньори. От 6-ти юли са в сила и американски мита от 25% за вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара, както в същото време Пекин определи аналогични по размер и стойност мита за вноса на американски стоки в Китай, които включват и вноса на американска соя и на други селскостопански продукти, както и на произвеждани в САЩ автомобили.

В тази връзка е важно да се отбележи, че солидният ръст на американския износ през второто тримесечие се дължеше отчасти и на рязкото повишение на експорта на соя за Китай преди от началото на този месец да влязат в сила новите по-високи мита. Това предполага, че нетният американски износ може и да няма позитивно влияние върху растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие на годината. В същото време повишените импортни тарифи се очаква да увеличат цените на внасяните в САЩ стоки, което да отслаби в бъдеще потребителските разходи и да ограничи инвестиционните бизнес планове. Това от своя страна би могло да доведе до рязко забавяне на растежа на американския БВП през втората половина на годината.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна