Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индиански приказки в „Ранобудно петленце“

БНР Новини
Снимка: Pixabay

В края на юли и началото на август в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили няколко приказки на коренното население на Северна и Южна Америка – индианците.

В понеделник, на 30 юли, се събудете с немската легенда „Раковината на изобилието“, в която се разказва как някога рибарите изловили всичката риба в Северно море.

Много отдавна на морския бряг живеела старица, която била много самотна в своята колибка. За да не умре от глад, тя събирала дребни рибки, изхвърлени на морския бряг. Но един ден буря запратила пред прага й голяма черна мида, от вътрешността на която излизала ослепителна светлина. Какво се е случило ще разберете от индианската приказка „Черната мида“ във вторник, на 31 юли.

Било толкова отдавна, че нито слънцата, нито думите могат да се изброят. Хората си говорели за това колко би било хубаво, ако имат едно малко слънце, което да ги топли, когато дойде тъмнината. Тогава при тях се появила една много специална птичка. Индианската приказка „Огнената диря“ слушайте на 1 август, в сряда.

Една вечер голямата планина край града била омагьосана от една малка фея и вече можела да се движи и да говори като човек. Детската история този четвъртък, на 2 август, е „Приказка за живата планина“.

В петък, на 3 август, слушайте иранската приказка за „Златисточервеносинята рибка“, в която едно малко момче уловило вълшебна трицветна рибка.

„Ранобудно петленце“ слушайте всеки делничен ден, в 7 без 10 сутринта, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!