Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Тръмп: Няма да има среща с Путин преди 2019

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп отрече твърденията на дългогодишния си адвокат Майкъл Коен, че като кандидат за поста през 2016 г.  е знаел за срещата на сина си в Тръмп Тауър с адвокат, свързан с Кремъл, който е предложил политическо съдействие срещу Хилъри Клинтън. 
В четвъртък вечерта CNN съобщи, че Коен е готов да свидетелства пред специалния съветник Робърт Мюлер как Тръмп Младши е казал за срещата на баща си. 
Нека "Фалшивите новини" да не ми губят времето с тъпи въпроси, каза Тръмп и отсече: НЕ, не знаех за срещата със сина ми. Струва ми се, че някой си измисля истории, за да се измъкне от кашата, в която е забъркан. Дори е наел адвоката на Бил и Хилари Клинтън. Така Тръмп коментира текущото разследване на ФБР за бизнеса на Коен, който включва търговия с недвижими имоти и притежението на множество таксиметрови компании.

Интересът на ФБР е насочен и към президента, тъй като проучването обхваща ролята на Коен в разплащанията с жени, за които се твърди, че са имали вземане-даване с Тръмп. Специалният съветник Робърт Мюлер също проучва работата на Коен в контекста на евенуталната намеса на Русия в изборите през 2016 г.

В същото време съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън обяви, че Тръмп няма да има друга среща с руския президент Владимир Путин преди 2019 г. Отлагането е именно заради текущото разследване.

"Президентът смята, че следващата двустранна среща трябва да се състои след като приключи ловът на вещици", заяви Болтън в изявление за медиите в Белия дом.

Тръмп обаче е отворен към идеята да отиде в Москва, след като получи официална покана. По-рано в Йоханесбург Путин заяви, че е поканил Тръмп да посети столицата и че има готовност на свой ред да отлети за Вашингтон за среща с американския президент.

Същевременно Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че разглежда възможността за първи личен контакт от години между министрите на отбраната на САЩ и Русия.

"Обмислям среща с моя колега, но все още няма решение за това", каза Матис пред репортери в Пентагона.
Последният път, когато американски министър на отбраната е говорил с руския си колега дори само по телефона бе през 2015 г., по време на влошаването на руско-американските отношения. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна