Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Адам Тууз: Вашингтон е непредвидим, Европа ще сгреши ако не запази всичките си възможности за отговор на бъдещи американски мита

Тръмп сочи на американците икономическия „враг“ и това го прави толкова популярен, смята британският икономически историк

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече неслучайно европейците „икономически врагове“ на страната си. Според професора по модерна икономическа история от Колумбийския университет в Ню Йорк Адам Тууз това му носи голям успех сред потенциалните избиратели.

„От гледна точка на България, на Италия или на някоя друга европейска страна, която действително преминава през тежък период, това може би е трудно да се разбере, но у американците е дълбоко загнездено усещането, че се отнасят с тях несправедливо. Поддръжниците на Тръмп страстно вярват в това, че другите държави извъртат правилата срещу Америка. Затова някой трябва да назове враговете и да намери виновника, така че Тръмп печели огромна популярност, като нарича други държави икономически врагове на Щатите и като напада тези държави“, каза проф. Тууз в интервю за предаването „Събота 150“.

Според него сравненията, които някои политици оттатък Атлантика правят с Голямата депресия от 1929 г. са пресилени, но американците все пак изпитват затруднения.

„Номиналният ръст на заплатите сега не е достатъчно бърз, за да компенсира поскъпването на основните стоки и услуги. Това се дължи на няколко причини, включително на поскъпването на горивата. Без съмнение, ръстът на доходите на средния американец е твърде скромен. Основната облага от икономическото възстановяване на страната е в равнището на заетостта, а не в размера на доходите“, посочи проф. Тууз.

Той смята, че мотивите за търговските войни на Тръмп са преди всичко политически, но също икономически и геостратегически.

„Включването на Китай в глобалната икономика, което бе насърчено от администрацията на Клинтън през 90-те години, промени правилата на играта в производството в целия свят. Опасенията от китайската конкуренция са основателни. Заплатите в Китай са много ниски. Китай предизвика истински шок в средата на 90-те и Америка все още усеща ефекта от него. Не е изненадващо, че се търси отговор чрез тарифи срещу Китай. Въпросът е как те да бъдат настроени така, че да са ефективни“, каза проф. Тууз.

Освен това „Вашингтон възприема Пекин като заплаха за сигурността си. Администрацията на Тръмп насочва търговската си политика срещу Китай не заради стоманата или алуминия или заради автомобилите, а заради технологиите. Въпросът е дали китайците ще получат достъп до американските технологии“, отбеляза той.

Рискът от ескалация в американско-китайската търговска война е съвсем реален и заради вътрешнополитически особености в двете страни:

„Демократите в Америка и профсъюзите подкрепят търговската война с Китай, също както републиканците. В Китай пък Си Цзинпин е начело на един националистически режим, решен да превърне страната в основен играч на световната сцена.“

Политически са и съображенията на Тръмп по отношение на европейските конкуренти, смята британският историк.

„Трудно е човек да прозре логиката на Тръмп в конфликта с европейците. Ситуацията е ненормална. Бе Ем Ве е най-големият износител на автомобили в Съединените щати. Заводите му в Съединените щати изнасят повече коли от всяка американска компания. Търговската война между Европа и Америка наистина е политическо явление.“

Според Тууз, въпросът дали няма да е по-разумно Европа да изчака негативния ефект от американските мита да удари самите американци е резонен, но „Евросъюзът ще сгреши, ако не разчита на всички инструменти, с които разполага. Системата, по която във Вашингтон се взимат решенията сега, е твърде неясна. Дори съветниците на Тръмп не са в състояние да предвидят реакциите му. Просто не е ясно какво кара американската система да работи. Същевременно, европейските компании могат да пострадат. Затова Европа не бива да дава сигнал, че ще остане пасивна.“

На ума на американския президент не са изборите за Конгреса тази есен, а президентските през 2020 г.

„Как тарифите ще се отразят през 2018-а не е ясно. Дори родният град на вицепрезидента Майк Пенс е в най-зависимия от експорта район на САЩ. Кълъмбъс, Индиана, е огромен индустриален център, който ще бъде подложен на риск в случай на търговска война. Също както земеделските щати, от които се очаква да гласуват за републиканците тази есен. Тези щати понасят сериозни щети от тарифите, но тук говорим за процес, движен от дневния ред на Тръмп, а не от интересите на отделни избирателни райони, които ще гласуват за или против републиканците“, смята Адам Тууз.

Цялото интервю с Адам Тууз можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна