Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глас народен" искат незабавната оставка на министъра на културата Боил Банов

Не се изключва версията пожарът в бившите "Царски конюшни" да е умишлен

Столична община ще задължи собственика на сградата на "Царските конюшни" да я възстанови в автентичния й вид

| обновено на 29.07.18 в 12:55
Царските конюшни
Снимка: Николай Христов, БНР

Пожарникари остават на дежурство до бившите „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години се водят спорове. Заради инцидента в района близо половин ден бяха спрени тока и водата. След като приключат следствените действия, предстои укрепване на изгорялата сграда, тъй като на метри от нея е Английската гимназия в София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да оцени щетите след снощния пожар. Столична община ще задължи собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид. Тя няма статут на паметник на културата, но заради големите си исторически качества сградите са вписани за запазване в подробния устройствен план на София от 2015 година.

Сигналът за инцидента е подаден минути след 03.00 часа. На мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари и 8 пожарни коли, които са успели почти да потушат огъня. Остават обаче едно-две тлеещи огнища, 

„В 03.30 часа се запалило част от карето, заключен между бул. „В. Левски“ и „Ал. Дондуков“, „Панайот Волов“ и ул. „Врабча“ – т.нар. „Царски конюшни“. Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. „Дунав“ и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Нямам представа как са се запалили. Колегите от пожарната са били веднага тук, започнали са гасенето, което продължава и в момента. Пожарът е почти овладян, има тук-таме тлеещи места. В това каре е спряна водата и токът. Няма пострадали хора, няма пострадало сериозно и допълнително имущество, освен покривите“, каза Васил Цолов, който е кмет на район „Оборище“. „Кметът Йорданка Фандъкова е информирана, както и всички, които са пряко ангажирани с безопасността, също са информирани и ангажирани“, уточни Васил Цолов.

Инспектор Маринчо Маринчев от Столичната пожарна допълни:

„Покривът е бил обхванат целият.  Пожарът е овладян на момента и не е допуснато разпространение. Опасност винаги има при такива големи пожари. Причините се изясняват. Тепърва ще се правят огледи, ще се разучава и ще се разбере впоследствие какво е било. Предположения много“.

Сградата „Царските конюшни“ се намира на ъгъла на булевардите „Александър Дондуков“ и „Васил Левски“. Преди няколко години тя беше продадена от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост.

Въпреки че няма статут на паметник на културата, съгласно приетият през 2015 година ПУП на Столична община е установено, че сградите на "Царските конюшни" притежават високи исторически качества и е предвидено запазването им. В тази зона не се допуска пристрояване, застрояване и ново строителство, единствено допустимите са дейностите по консервация и реставрация на сградите в комплекса, уточняват от общината. Това е и причината миналата година главният архитект на София да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. В началото на тази година пък кметът на София поиска от Министерството на културата, сградите на „Царските конюшни“ да бъдат обявени за паметник на културата с най-висока степен на защита от национално значение.

След пожара, от партия "Глас народен" настояха за незабавната оставка на министъра на културата Боил Банов, заради "неумение да опази българските културни ценности".

В сградата „Царските конюшни“ собственост имат няколко министерства, сред които е и МВР, както и Националната художествена академия.

Очаква се по-късно от МВР да дадат официална информация за това какво показват първоначалните огледи и дали пожарът е бил умишлен.

Още можете да чуете от репортажа на Николай Христов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна