Тодор Чобанов обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни

Снимка: БГНЕС

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов с ресор "култура" обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата. В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство в града". 

"Ще успеем ли да спасим каквото остава за спасяване от Царските конюшни", попита във Фейсбук заместник-кметът. В началото на годината Столична община е изпратила до министъра подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение, но отговор не е получен, изтъкна той:

"Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?

Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация?“, пита Чобанов

По-рано днес от Столичната община обявиха, че ще задължат собственика на бившите Царските конюшни да възстанови в автентичния й вид.

Свързани новини
Царските конюшни

Не се изключва версията пожарът в бившите "Царски конюшни" да е умишлен

Пожарникари остават на дежурство до бившите „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години..

обновено на 29.07.18 в 12:55
Царските конюшни

Отново отложиха делото за Царските конюшни в София

Поредно отлагане на делото за Царските конюшни, подсъдими в което са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова. Заради отсъствието на адвокатите и на двамата подсъдими, Софийският градски съд им назначи служебни..

публикувано на 23.04.18 в 13:45
Още от категорията

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в почистването на Седемте рилски езера

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в петък в почистването на района на Седемте рилски езера. Ще бъде почистено около всичките седем езера на циркуса, както и на двете така наречени "Паничени езера" в съседство. Всичко ще се събира в..

обновено на 17.08.18 в 10:14

4 водоноски осигуряват вода в Харманли

В Харманли и селата Остър камък, Бисер и Надежден водата е забранена за пиене и готвене заради завишени стойности на уран и алфаактивност. В предаването „Преди всички“ кметът на Харманли Мария Киркова каза, че в града са разположени 4 водоноски на..

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Чуждестранен печат

Историческите въпроси не трябва да се използват за всекидневна политика. Политиците са много изкушени да използват такива въпроси в борбата за власт, но отговорността е огромна, заяви македонският външен министър Никола Димитров в цитирано от вестник..

публикувано на 17.08.18 в 09:59

ДАЗД ще направи анализ за най-честите злополуки с деца

Има липса на интересна за децата среда, заяви в предаването „Преди всички“ Яна Алексиева – изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.   „По време на ваканциите за децата няма достатъчно места, в които те да могат да развиват своите хобита, да..

публикувано на 17.08.18 в 09:50

Намериха тялото и на второто момче, изчезнало край вълнолома във Варна

Намерено е тялото и на второто момче, на 14 години, което беше отнесено от морето край вълнолома във Варна. Дванадесет водолази на Военноморските сили . Четири водолазни екипа от Военноморските сили, Военната полиция и областната дирекция..

обновено на 17.08.18 в 09:35

Законът за хората с увреждания – нови срещи, нови стратегии

Законът за хората с увреждания ще трасира бъдещи промени, за да се стигне до голямата реформа. Това заяви в предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания  Мая Стоицева  преди днешната среща на майките с представители..

обновено на 17.08.18 в 09:16

Италианци прекараха нощта на открито след трусовете

Уплашени италианци прекараха нощта на открито, след като южната част на страната беше разтърсена от девет труса в рамките на два часа, съобщи БТА.  Пострадало е момче, което скочило от балкона на жилището си.  Нанесени са щети по стени и балкони.  В..

публикувано на 17.08.18 в 09:01