Eмисия новини
от 03.00 часа

Тодор Чобанов обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни

Снимка: БГНЕС

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов с ресор "култура" обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата. В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство в града". 

"Ще успеем ли да спасим каквото остава за спасяване от Царските конюшни", попита във Фейсбук заместник-кметът. В началото на годината Столична община е изпратила до министъра подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение, но отговор не е получен, изтъкна той:

"Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?

Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация?“, пита Чобанов

По-рано днес от Столичната община обявиха, че ще задължат собственика на бившите Царските конюшни да възстанови в автентичния й вид.

Още от