Тодор Чобанов обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни

Снимка: БГНЕС

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов с ресор "култура" обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата. В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство в града". 

"Ще успеем ли да спасим каквото остава за спасяване от Царските конюшни", попита във Фейсбук заместник-кметът. В началото на годината Столична община е изпратила до министъра подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение, но отговор не е получен, изтъкна той:

"Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?

Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация?“, пита Чобанов

По-рано днес от Столичната община обявиха, че ще задължат собственика на бившите Царските конюшни да възстанови в автентичния й вид.

Свързани новини
Царските конюшни

Не се изключва версията пожарът в бившите "Царски конюшни" да е умишлен

Пожарникари остават на дежурство до бившите „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години..

обновено на 29.07.18 в 12:55
Царските конюшни

Отново отложиха делото за Царските конюшни в София

Поредно отлагане на делото за Царските конюшни, подсъдими в което са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова. Заради отсъствието на адвокатите и на двамата подсъдими, Софийският градски съд им назначи служебни..

публикувано на 23.04.18 в 13:45
Още от категорията

От днес започва ремонт на пътя София - Перник през Владая

От днес започва ремонт на пътя София - Перник през Владая, съобщиха от пътната агенция. Целта е до началото на ноември да се обнови участък от километър и половина. Властите обявиха, че движението в отсечката ще се осъществява без ограничение, за да не..

публикувано на 23.10.18 в 04:25

Днес ще бъде подписан договорът по проекта за модернизация на спешната медицинска помощ

Днес ще бъде подписан договорът по проекта за модернизация на спешната медицинска помощ. С изпълнението му се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ и по-добро качество на услугата. Стойността на проекта е над 163 милиона лева...

публикувано на 23.10.18 в 04:24

Днес тържествено ще бъде отбелязана 25-годишнината от създаването на SOS детско селище Трявна

Празникът в детското SOS селище в Трявна ще започне с представяне на документалния филм "Първото семейство". Той разказва за шестте деца и тяхната SOS майка, събрани преди 25 години в къща №1 от селището. Сдружението в България е част от международната..

публикувано на 23.10.18 в 03:53

Техническият университет в София е домакин на кариерния форум "Дни на кариерата"

Форумът ще срещне представители на повече от 120 компании и организации на професионалните направления, по които се обучават студентите в Техническия университет. Много от тях са именно и дефицитните специалности на пазара на труда. Затова..

публикувано на 23.10.18 в 03:47

Започва информационна кампания в защита на Пирин

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ започват информационна кампания в защита на Национален парк Пирин в 9 града на страната. Срещите се организират с подкрепата на гражданите, които..

публикувано на 23.10.18 в 03:35

Нови 22 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в Ловеч и няколко села от общината

Изградената система за видеонаблюдение, на територията на община Ловеч досега включваше 56 камери. Кметът Корнелия Маринова поясни, че новите ще бъдат монтирани на възлови места: „Ще бъдат синхронизирани с камерите на МВР и това да ни дава информация..

публикувано на 23.10.18 в 01:27

Стартира проектът за интегриран градски транспорт на Дупница

Стартът на проекта за интегриран градски транспорт на Дупница бе даден, като стойността на проекта е за над 7 млн. лв., от които над 6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на съществуваща и изграждане на нова..

публикувано на 23.10.18 в 01:22