Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организация на сирийските кюрди се споразумя с Дамаск за преговори за спиране на насилието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийските демократични сили, в които водещият елемент са сирийските кюрди, обявиха, че те и сирийското правителство са решили на съвместна среща да сформират комисии за разгръщане на преговори за прекратяване на насилието в Сирия, съобщава "Ройтерс".

Комисиите ще "очертаят пътна карта за демократична, децентрализирана Сирия", изтъкнаха от СДС, които са подкрепяни от САЩ.
Преговорите в Дамаск тази седмица насочиха вниманието към действията на Сирийските демократични сили  в контролираната от тях четвъртина от Сирия източно от река Ефрат в опит за споразумение със сирийския президент Башар Асад за запазване на автономията си.
Срещата е била по покана на сирийското правителство, допълниха от Сирийските демократични сили. Асад, който - подкрепян от Русия и Иран - наскоро отвоюва обратно по-голямата част от териториите, контролирани досега от бунтовниците, се закле да възвърне "всеки сантиметър" от територията на Сирия. Той също така определи кюрдската администрация в североизточните части на страната като "временни структури".
Днес в Сочи започва среща във формата Астана за Сирия, включващ Русия, Иран и Турция. В разговорите ще участват и представители на Дамаск и на сирийските бунтовници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!