Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на икономическите нагласи в България през юли при слабото им подобрение в ЕС

През юли общото икономическо доверие в Европейския съюз се подобри слабо от 10-месечното дъно, достигнато през юни, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България се понижи изненадващо рязко до най-ниско ниво от началото на годината, след като през пролетта удари посткризисен връх (най-високо ниво от септември 2008 година).

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се повиши през юли до 112,3 пункта от 112,2 пункта месец по-рано за разлика от аналогичният индекс само в рамките на еврозоната, който се влоши до 11-месечно дъно.

Слабото подобрение на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи до голяма степен на изненадващо рязко повишаване с цели 1,6 пункта до 108,5 пункта на индекса на икономическото доверие във Великобритания (най-голямата европейска икономика извън еврозоната) при по-слабо подобрение с 0,3 пункта до ниво от 110,2 пункта и на съответния индекс за Полша (втората по големина икономика в Европа извън региона на единната валута).

Последното проучване на Европейската комисия за Европейския съюз регистрира влошаване на доверието на мениджърите в индустриалния и промишления сектор (понижение на съответния индекс до 5,8 от 6,5 пункта), както и на доверието в търговията на дребно (до 1,8 от 3,2 пункта) и в строителството (до 3,5 от 4,2 пункта) при подобрение на бизнес нагласите в сферата на услугите (до 13,1 от 12,3 пункта).

През юли индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се повиши до -0,7 пункта от -1,3 пункта през юни (най-ниско ниво от октомври 2017-а година).

Важният показател на ЕК за икономическото доверие в България през юли обаче се понижи рязко от 110,0 пункта през юни до 108,3 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво в рамките на настоящата година (от декември 2017-а насам). Трябва да се има предвид, че в края на пролетта (през април и май) икономическото доверие в нашата страна достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Въпреки доста рязкото понижение през настоящия месец, индексът продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

По-солидно влошаване бележи индексът, оценяващ доверието на българските мениджъри в индустрията и промишлеността (спад до -0,3 пункта от 0,7 пункта през юни), както и индексът в сферата на услугите (до 16,6 от 18,6 пункта). Индексът на бизнес доверието в строителство се подобри слабо (до -10,3 пункта от -10,1), докато този, измерващ бизнес доверието при търговията на дребно, нарасна по-силно (до 18,8 от 17,9 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България се понижи през юли до -23,1 пункта от -22,5 пункта, отстъпвайки за пореден месец от неговия февруарски многогодишен връх от -21,6 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна