Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Ибрахим: "Белите каски" бяха страхотен инструмент в ръцете на САЩ за нападение над Сирия

Мохамед Ибрахим
Снимка: bTV

Държавните лидери на Турция, Русия, Германия и Франция ще се срещнат в Истанбул на 7 септември, където отново ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия. Мохамед Ибрахим, политически анализатор от Сирия, който живее в България от 30 години, коментира за предаването „12+4“ по „Хоризонт“, че силите на Башар Асад контролират почти изцяло ситуацията в страната.

„Планът за Сирия, кроен навремето преди 10 години, претърпява крах. Сирийският народ, сирийската армия и ръководството на Сирия с нейните съюзници печелят не битката, а войната. Разбира се, не можем да кажем, че вече можем да обявим крайната победа, но сме вече на финала“.

„Намеренията на Ердоган да се срещнат в Истанбул и Германия, и Русия, и Турция и  - това е новата роля, която иска да изиграе Ердоган като връзка между Запада и Изтока и той да бъде основен играч. В интерес на истината, Турция беше основен играч в този конфликт, но в отрицателен аспект, защото, ако Турция не беше се включила в заговора срещу Сирия, Сирия нямаше да стигне до това, което виждаме в момента. Сирийско-турската границата – над 900 километра, беше напълно отворена за нахлуване на терористи от цял свят, които пристигат в Истанбул всеки ден и - по данните на Интерпол, които вече са стари - всеки месец влизаха по над 10 000 терориста в Сирия именно от Турция. Тогава Ердоган беше се включил в плана на враговете на Сирия. Той играеше ролята на султана - на човек, който иска да направи ислямски държави в целия ислямски свят по модела на Турция и той да бъде техен началник - империя по модерен начин, базирана на „Мюсюлманските братя“. Това нещо в Сирия се провали, благодарение на сирийския народ, сирийската армия и ръководство“.

„Както знаете, Тунис се разпадна за точно 7 дни - президентът се предаде и вече е в Саудитска Арабия. Египет устоя само 18 дена, но в Сирия не влезе нито един съюзник две години и половина след началото на събитията.

Първи влязоха бойците на „Хизбула“, за да помагат на сирийската армия срещу набива на терористите. Голямата промяна дойде именно на първи октомври 2015 година, когато руският президент прие молбата на сирийския президент да участва законно в борбата срещу тероризма в Сирия. Тогава Ердоган още беше в лагера на враговете на Сирия. Голямата грешка на Ердоган беше, когато свалиха руския самолет. Русия задуши Турция икономически и политически и накрая Ердоган разбра, че не може да устоява на този напън и тогава беше неговото посещение в Русия и започна промяната на позицията на Турция. Турция, след като излезе от другия лагер, вече искаше да запазва интересите си в Сирия.

Огромна грешка на Ердоган е, че когато отслабваш сирийското правителство и сирийската държава е нормално да бъде изпълнен плана на врага - разкъсване на Сирия на парчета и възникване на нови държави. Ердоган мислеше, че в Сирия ще има мюсюлманска държава, но пропусна, че ще има и кюрдска. Това беше използвано от Сирия, от Иран и от Русия“.

Ибрахим коментира че т.нар. „бели каски“, са играли голяма роля в Сирия, но различна от тази, която западните медии им приписват.  Хората, които са се били срещу сирийската армия предават оръжията си и се възползват от амнистията на президента Асад, съобщи той и попита: „Ако толкова са били гълъби, защо ги беше страх и защо са избягали“.

„Белите каски" са били „един страхотен инструмент в ръцете на САЩ, за да нападат Сирия“ заради ролята си в медиите, като често са се представяли за живи свидетели на неща, които не са се случвали реално, обясни той. Враговете на Сирия са искали да нападнат страната с резолюция на за Съвета за съвета за сигурност на ООН, но когато са разбрали, че това не е възможно са започнали да „извършват огромни престъпления срещу мирни жители“ в навечерието на заседанията“, каза Ибрахим и заяви, че разполага с видеоматериали. Белите каски са създадени в Турция през март 2013 година от бивш офицер от английските служби, отбеляза той.

„Те бяха създадени и веднага бяха легитимирани като „гражданска защита на Сирия“. В интерес на истината, те убиваха хора от гражданска защита в Източен Алепо и взеха техните дрехи, започнаха да ги обличат… Започнаха веднага да ги рекламират - бяха предложени за Нобелова награда, а едно филмче за тях беше предложено за Оскар - така че когато вършат вече някакво действие, Светът да ги приема като чиста монета. Но ние имаме много кадри как те хващат знамената на „Ал Кайда“ и са с „Ал Кайда“. Те се намират винаги в места, които се контролират от „Ал Кайда“ в Сирия, но тези кадри не се показват в световните медии“. 

Цялото интервю с Мохамед Ибрахим можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени