Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен вот на недоверие срещу Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аферата "Бенала" продължава да тегне над френските управляващи - премиерът Едуар Филип е изправен пред първия от четири десетилетия насам двоен вот на недоверие, поискан едновременно от дясната опозиция и трите леви партии в парламента.

Опозицията настоява за обяснение по случая с вече бившия сътрудник и охранител на президента Макрон Александр Бенала, обвинен за побой над демонстранти и незаконно изземане на различни служебни функции. На фона на продължаващото разследване депутатите алармират за сериозни нарушения във функционирането на френските висши институции.

Вотът е обречен на неуспех: при съкрушителното мнозинство на президентската партия "Републиката напред" достигането на нужните 289 гласа е изключено. Исторически рядко е обаче обединението на опозицията: десните и крайнолевите взаимно ще подкрепят вота си, поддържан и от няколкото депутати от крайната десница.

Управляващите се надяват парламентарният дебат да сложи край на аферата, която вече доведе до забавянето на конституционната реформа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени