Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето на административния кодекс

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от промените в административния кодекс. За това настояваха десетки граждански организации, както и парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Мащабните промени в административното правосъдие бяха окончателно приети от парламента в последната седмица преди лятната ваканция.

Държавният глава оспори 16 разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. Президентът счита, че с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение. Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията.

Сред разпоредбите, с които държавният глава изразява несъгласие, е въвеждането на закритите заседания по дела на последна инстанция. Радев напомня, че публичността на съдебните заседания е съществен принцип в правораздаването.

Президентът атакува и значителния ръст в размера на съдебните такси, които за граждани и фирми се увеличават 14 пъти. Това не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. Липсва ясен механизъм за определяне на новите размери, както и анализ на финансовото им отражение върху гражданите и бизнеса, посочва в мотивите си президентът и дава пример: Няма аргументи защо дружества, които предоставят водоснабдителни, топло- и електроснабдителни и телекомуникационни услуги например ще плащат такси в размери като гражданите, а юридически лица с нестопанска цел ще дължат колкото търговски дружества. Дори редуцираната такса по дела за пенсионно, здравно и социална осигуряване е увеличена 5 пъти спрямо настоящата, припомня президентът. 

Радев възразява и срещу необжалваемостта на първоинстанционните съдебни решения по спорове за обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване, за обезщетения за майчинство и безработица, както и по спорове за социални помощи.

Президентът подчертава, че съдържанието на правото на защита многократно е тълкувано от Европейския съд за правата на човека, който приема, че държавата не трябва да поставя правни и практически пречки пред неговото упражняване. Като създават неясна родова подсъдност, увеличават разходите за правосъдие с приетата местна подсъдност, предвиждат необосновано драстично увеличаване на таксите в касационното производство и премахват касационната инстанция в специални закони, оспорените разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс поставят именно такива пречки.

Тези разпоредби ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона. Така е застрашен правовият и демократичен характер на съвременната държава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени