Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка повиши рязко прогнозите за инфлацията и се опита да защити своята независимост

Турска централна банка

Във вторник Турската централна банка (ТЦБ) повиши рязко прогнозата си за инфлацията в страната за тази и за следващата година, като в същото време заяви, че ценовият натиск е единственият фактор при определяне на нейната парична и лихвена политика, опитвайки се по този начин да подчертае своята независимост от политическа намеса на държавно ниво, съобщава Ройтерс.

Банката повиши драстично оценката си за инфлацията през 2018-а година до 13,4% от 8,4% и за края на 2019-а година до 9,3% от 6,5%, отразявайки влиянието на драматично обезценяващата се турска лира и на растящите импортни цени.

Трябва да се има предвид, че централната банка изненада неприятно финансовите пазари, след като по-рано този месец взе решение да остави лихвените ставки без промяна, въпреки че инфлацията в Турция достигна през юни 14-годишен връх от 15,39%. Очевидното нежелание на банката да предложи голямо увеличение на лихвените проценти, което според редица инвеститори е крайно необходимо, за да се ребалансира турската икономика, доведе до засилване на притесненията, че ТЦБ се намира под политическия натиск на новия-старт президент на страната Реджеп Ердоган.

Самият Ердоган, който нееднократно се самоописа като "враг на лихвените проценти", заяви преди да бъде преизбран през миналия месец, че планира да упражнява по-голям контрол над паричната политика и многократно призова за по-ниски разходи по отпусканите кредити.

Тези негови вербални интервенции доведоха до драматична обезценка на турската лира с около 20% до рекордни дъна спрямо долара и еврото през настоящата година.

"Централната банка и Комитетът за парична политика вземат своите решения въз основа само на инфлационните перспективи", заяви управителят на банката Мурат Четинкая на днешна пресконференция след публикуването на тримесечния инфлационен доклад. "Независимостта на централната банка се гарантира от нейните цели и финансови инструменти", допълни той.

Според него данните за второто тримесечие сочат, че икономическата активност в страна се забавя и започва да се ребалансира. Инфлацията обаче ще покаже ограничено увеличение през третото тримесечие, посочи той и добави, че затягащата парична политика (политика на повишаване на лихвите) ще остане в сила за дълго време.

Растящата инфлация допринесе за срив на турската лира по-рано този месец до рекордни исторически дъна от около 4,9700 спрямо щатския долара и от около 5,8100 спрямо еврото, въпреки че от април насам Турската централна банка все пак повиши лихвените си ставки с 500 базисни пункта (с цели 5%).

Опитът на Мурат Четинкая да убеди инвеститорите в независимостта на централната банка доведе до известно поскъпване на турската лира след края на неговата днешна пресконференция. Доларът се търгува около 4,8800 турски лири, а еврото - около 5,7300 нивото, след като по-рано през деня те поскъпнах съответно към 4,9212 и към 5,7725 турски лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени