Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните промени в АПК вдигат драстично съдебните такси

Снимка: БГНЕС

Последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) вдигат драстично съдебните такси и възпрепятстват достъпа на гражданите до правосъдие, особено по екологични казуси. За това информираха от сдружение "За Земята".

В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Регина Колева от "За Земята" коментира:

"Това, което се прави със Закона за изменение и допълнение на АПК, който беше приет на второ четене миналата седмица от депутатите в Народното събрание, е едно значително увеличение на таксите по съдебни обжалвания на касационна инстанция. Към днешна дата таксите, които трябва да внесем, за да обжалваме на първа инстанция едно решение, са 10 лева за граждани и 50 лева за търговци. Увеличението, което се предвижда за касационна инстанция, е 70 лева за гражданите и 370 лева за търговци и неправителствени организации. Предвижда се също така и нещо ново по таксите в АПК, а именно въвеждането на пропорционални такси, които са присъщи за гражданското производство, т.е. такса, която е в размер на процент от материален интерес по делото, като тези такси се въвеждат по данъчни дела и по екологични дела, когато обжалваме оценка на въздействието на околната среда по проекти. Таванът на тези такси може да бъде 4500 лева. Таксите по едно съдебно производство не се изчерпват с таксите само за обжалване, има и високи такси за експертизи, така че крайната сума, която се рискува, е много повече от 4500 лева".

Колева добави още, че правото на чиста околна среда и правото на обжалване на подобен тип актове не идват от националното ни законодателство, а от правото на ЕС и от международни актове.

Цялото интервю с Регина Колева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна