Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на потребителските нагласи в САЩ през юли

Проучване на компанията Conference Board за месец юли отчете подобрение на потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ след рязкото им влошаване през предходния месец.

Индексът на потребителското доверие се повиши през юли до 127,4 пункта от 127,1 пункта през юни (възходяща ревизия на предварителен индекс на ниво от 126,4 пункта). По този начин индексът отново отправя поглед към неговия многогодишния връх от февруари на ниво от 130,8 пункта (най-високо ниво от ноември 2000-а година насам).

"Потребителското доверие се повиши през юли след скромен спад през юни", посочи Лин Франко, която е директор на проучването на Conference Board.

Подобряването на потребителското доверие се дължи на повишаване на оценката за  настоящите икономически условия при известно влошаване на очакванията за представянето на американката икономика в бъдеще.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, нарасна през юли до 165,9 пункта от 161,1 пункта през юни, докато индексът на потребителски очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца се понижи слабо до 101,7 от 104,0 пункта през предишния месец.

"Подобряването на потребителската оценка за настоящите условия предполага, че икономическият растеж е все още силен. Очакванията за следващите шест месеца също продължават да отразяват наличието на оптимизъм по отношение на краткосрочните икономически перспективи, но тяхното леко отслабване предполага, че потребителите не предвиждат ускоряване на растежа", допълни Лин Франко.

Процентът на потребителите, които определят като "добри" настоящите бизнес условия се повиши през юли до 38,0% от 37,2% през юни, докато процентът на американците, определящи бизнес условията като "лоши", се понижи до 10,1% от 11,5%.

Потребителският оптимизъм относно бъдещите бизнес условията в краткосрочен план обаче бележи известно поредно отстъпление, като процентът на анкетираните, които очакват подобряване на условията за бизнес през следващите шест месеца, се повиши от 20,7% до 23,1%, но при нарастване от 9,3% до 10,8% и на тези, които прогнозират влошаване на бизнес условията в близко бъдеще.

Индексът на компанията Conference Board, определящ като "трудно" намирането на работа в САЩ, остана почти без промяна на ниво от 15,0%, докато този, определящ наличието на работни места като "изобилно", се подобри до 43,1% от 40,4% месец по-рано.

Едногодишните инфлационни потребителски очаквания нарастват през юни до 5,1% от 4,9% през юни, достигайки най-високо ниво от 2015-а година насам, което е знак за засилващ се инфлационен натиск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени