Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната гара в София навърши 130 години

| обновено на 01.08.18 в 15:24
Снимка: БГНЕС
На 1 август се навършват 130 години от откриването на Централната гара в София.

По повод годишнината служители на железницата ансамбъл "Българани" и пътници се включиха в празнично хоро. Пътниците се информираха и каква е била историята на сградата. 
Преди 130 години през месец август България става железопътна държава.  На 12 август на гарата пристига първият международен влак "Ориент експрес" от Лондон и Париж, обяснява инж. Иван Гогев от Поделение Железен път и изследовател на историята на железницата. Той допълва, че за времето си гара София е била най-внушителната не само за България, но и за Балканите. За пътниците е имало 3 категории чакални първи и втори клас с канапета, както и  трети клас с дървени пейки. 

Първоначалната сграда е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 година.

Тази сграда е напълно разрушена на 15 април 1974 година, а новата по проект на арх. Милко Бечев е открита на 6 септември 1974 година. На 3 април 2014 година започна цялостен ремонт на гарата със средства от Оперативна програма "Транспорт“, който приключи в началото на 2016 година.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Николова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна