Eмисия новини
от 19.00 часа

Тръгва деветият поклоннически поход "Рилският Чудотворец“

| обновено на 01.08.18 в 15:37
2
Снимка: БГНЕС


За девета поредна година ще се състои поклоннически поход "Рилският Чудотворец“. Богомолците ще изминат пеша разстоянието от София до Рилския манастир.

Преходът от столицата до Светата обител преминава през планините Витоша, Верила и Рила - това е част от маршрута, по който през 1469 година са пренесени мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново до манастира. Ежегодно около 260 вярващи извървяват целия път, а сред тях има и чужденци, разказва доцент Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет:

"За селищата по маршрута, където ние оставаме за приспиване, това е очакван празник. Когато идват поклонниците, има прекрасни богослужения общи заедно с жителите и с участниците в похода, а пък и хора, които идват специално само за богослужението".

В 9 ч. ще бъде отслужено богослужение в столичния храм „Света София“, след което литийно шествие ще тръгне през центъра на града до ротондата „Свети Георги“, откъдето ще започне поклонническият път.

Богомолците ще пристигнат в Рилската света обител за празника Преображение Господне, който се чества на 6-ти август. Те ще участват в празничната литургия, след което ще се поклонят пред гроба на Свети Иван Рилски. Догодина ще се чества специална годишнина - походът става на десет години, но се навършват и 550 години от пренасянето на мощите на светеца.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

Галерия

Още от