Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за нов градски център с площад във Велико Търново отново потъна

Идейният проект на италианския архитект Клаудио Нарди, класиран на първо място, за развитието на новия градски център на Велико Търново в Старото военно училище
Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е един от малкото областни градове у нас, който няма обособен градски център с площад.

Общоградските мероприятия се провеждат на главната улица „Васил Левски“, която се затваря за движение, което пък създава неприятности за всички.

За да реши проблема и старата столица най-после да има свой център с пешеходно ларго и място, където да се провеждат обществените прояви, Общината обяви международен архитектурен конкурс. С него трябваше да бъдат намерени две решения - как да изглежда новият градски център, който да бъде направен в Старото военно училище, и да бъде дадена концепция за експозиционен център в тази територия. Обявен беше награден фонд от 75 хиляди евро.

Конкурсът приключи, премиите са разпределени, но те ще бъдат дадени за картинки, каквито в основната си същност са идейните проекти, представени от 62 архитектурни бюра от чужбина и България.

Оказа се обаче, че конкурсът е за концепции, а не за реални технически и работни архитектурни проекти.

75 хиляди евро е наградният фонд за идейните проекти. 25 хиляди евро е премият за първо място и тя отива при италианския архитект Клаудио Нарди. 15 хил. евро е премията за второто място за италианеца Диего Терна. Третото място с награда 10 хиляди евро е за българското архитектурно бюро „Стивън Джордън Интернешънъл“. Още пет проекта, също само на картинки, от Полша, Испания, Турция и България получават поощрителни награди по 5 хиляди евро. Парите за премиите се оказаха имагинерни, ще се чакат като признат разход от програмата „Региони в растеж“, по която ще се кандидатства за 10 000 евро за изграждането на експозиционния център, посочиха от Общината.

„Ще започнат да се водят преговори за сключване на договор и ако като документи, сертификати и съответно права да проектира на територията на Република България, както и в територия с културна-историческа стойност, ако той отговори на нашите условия, ще бъде сключен договор с него. Очакваме реално нещо да започне да стартира като строителство през 2019 година. Преди това трябва да минат процедурите по оформяне на документацията, изготвяне на технически и работен проект от спечелилия участник и след това обявяване на поръчка за строителство и стартиране на самото изграждане на експозиционния център. Не е окончателното, което ще се реализира“, обясни какво следва арх. Лора Бъчваров, член на международното жури.

Отново ще се прави изложба с проекти, великотърновци отново ще могат да си кажат мнението. Със сигурност е ясно, че в Старото военно училище всичко ще бъде съборено, остават единствено сградите на Пети корпус на Великотърновския университет и на областната администрация, в която са няколко държавни служби, включително Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.

Резултатът от международния конкурс е идея за експозиционен център, който на този етап е парче от колажа. Тепърва идеята ще става работен проект, с който да се кандидатства за европейското финансиране. До тогава Старото военно училище ще си стои в сриващите се окопи, в които е от години след реализацията на водния цикъл с изграждането на водопроводната инфраструктура. 

Още можете да чуете в репортажа на Здравка Маслянкова. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!