Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишлената активност в Китай до 8-месечно дъно

Промишлената активност в Китай се разшири през юли с най-слабо темпо от осем месеца насам в резултат на рязко намаляване на новите експортни поръчки, показват резултати от проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit, което е в синхрон с аналогично проучване на Националното статистическо бюро, публикувано ден по-рано. Това е поредно доказателство за влошаване на икономическите и бизнес перспективите пред Китай с оглед на засилващото се търговско напрежение със САЩ.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, се понижи през юли до 50,8 пункта от 51,0 пункта през юни и очаквания на финансовите пазари бяха за негово по-сдържано понижение към 50,9 пункта. Въпреки че индексът продължава да задържа за четиринадесети пореден месец над важното ниво от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на бизнес активността), през юли той достигна най-ниско ниво от ноември 2017-а година насам.

През юли влошаване отчитат подиндексите, оценяващи самото производство и новите промишлени поръчки, като най-драматичен спад бележат новите експортни поръчки, което е ясно доказателство за негативното отражение върху икономика на взаимно наложите 25%-ни мита от страна на САЩ и на Китай върху вноса на стоки на стойност 34 млрд. долара. Новите експортни поръчки се свиха през юли за четвърти пореден месец, като съответният подиндекс се срина до 48,6 пункта, достигайки най-ниско ниво от юни 2016-а година.

"Проучването сигнализира за отслабване на производствения тренд, като неприветливият експортен пазар се отразява негативно върху цялостното представяне на сектора", отбеляза Чжъншън Чжун, който е икономист в анализаторската компания CEBM Group.

Трябва да се има предвид, че официалният PMI индекс (на китайската национална статистика) и аналогичният индекс на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В сравнение с обхвата на официалното проучване, което включва предимно големите държавни компании, индексът PMI на Caixin обаче има склонност да следи по-внимателно промишлената активност на по-малките частни производители.

И двете проучвания за юли обаче отчитат влошаване на промишлената активност през юли с оглед на все по-интензивния търговски конфликт между САЩ и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени