Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задигнаха кралски бижута в Швеция

4
Короната на крал Карл IX, починал през 1611 г.
Снимка: Ройтерс

Шведската полиция издирва крадци, които посред бял ден задигнаха от катедрала кралските бижута от XVII век, включително две корони, и избягаха с моторница, съобщи Би Би Си.

Кралски погребални регалии били откраднати във вторник по обед от катедрала в град Стренгнес, на 100-ина километра западно от Стокхолм.

Полицията потвърди, че са изчезнали златната корона и скиптърът на Карл IX и златната корона на неговата съпруга, кралица Кристина.

Крадците, които още не са идентифицирани, използвали за бягството след удара във вторник по обяд моторница, която ги чакала край брега. Полицията веднага вдигнала хеликоптери, патрулни коли и лодки за издирването по земя, вода и от въздуха, но засега безуспешно.

Търси се и малка моторна лодка, на която полицията има описание. Очевидци видели двама мъже да бягат от катедралата, която е била отворена заради празничен обяд.

След това те продължили с моторница по езерото Маларен и от тогава не са виждани.

Говорител на полицията заяви пред АФП, че не разполага с оценка на задигнатото, което е „национално съкровище“ и вероятно много трудно ще бъде продадено.

След кончината му през 1611 г. Карл IX - син на един от най-великите шведски монарси - Густав Ваза, е погребан в катедралата в град Стренгнес. Кралица Кристина умира през 1625 г.

Двамата по-късно са ексхумирани, като бижутата били изложени в заключен шкаф с витрина в катедралата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени