Възстановено е движението по пътя Асевновград-Смолян

Общините Чепеларе и Девин са в частично бедствено положение

В Неделино положението се нормализира, в Чепеларе се усложнява
| обновено на 02.08.18 в 16:32
Снимка: Радостина Чернокова

Обстановката в Смолянска област е усложнена. Заради свлачища общините Чепеларе и Девин остават в частично бедствено положение, заяви областният управител Недялко Славов.

Областният управител Недялко Славов заяви:

"Предстои пътят за Осиково да бъде възстановен, за да позволи преминаването и достъпа до хората. Проблем има с наводнените седем или осем къщи в самото село. Сериозното ни притеснение е това свлачище по главния път Смолян – Пловдив, което от днес възникна, както и укрепването на това свлачище край Тикале, което създава проблеми цяло лято. Разчетите и дейностите са предвидени така, че в рамките на 45 дни да приключат и това да позволи отварянето на пътя".

Възстановено е движението по пътя Асевновград-Смолян, който беше затворен заради свлачище в района на Бачково. Движението ще е в една лента, тъй като има опасност от ново свличане на скална маса.

Ограничено е движението по пътя Симитли-Разлог в района на с. Места, поради катастрофа. Превозните средства изчакват на място.

Изключително затруднено е движението през главния път Кричим – Девин. В района на отсечката за село Осиково част от пътното платно е пропаднало и върху него тече около 30 см вода от придошлата Тепарска река. На място са екипи, които със специализирана техника почистват наноси и отпушват водоскоци. Преминаването на автомобилите в двете посоки се осъществява след изчакване. Трети ден пътят за село Осиково е затворен заради свлачища. В района на фабрика "Колорит" има затрупан ТИР от наноси. В селото има наводнени повече от 10 къщи, като в дома на Ангел Джуров продължава да извира бистра вода с огромен дебит.

Усложнена е и обстановката в Пловдивска област. Има обявено частично бедствено положение в три общини. Това са Садово, Родопи и Куклен – съобщи областният управител Здравко Димитров. Частичното бедствено положение на територията на община Куклен е конкретно заради пропадането на няколко места на пътя за село Добрилък. Там има и наводнени мазета и плевни. В Садово има опасност от преливане на река Чая на същото място, където имаше пробив на дигата миналия месец, когато бяха залети хиляди декари земеделска земя. Вземат се превантивни мерки. Разлив на Чая имаше тази сутрин и по пътя Катуница – Ягодово, както и в района на летище Пловдив, на територията на община Родопи. Свлачища се активизираха и по пътя между Лъки и Кръстова гора, както и по пътя за Борово. 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Боян Кехайов – кмет на община Неделино, където свлачище погълна къщи и застрашава цял квартал, сподели:

„Към този момент няма опасност, тъй като от два дни в Неделино не е валяло и успяхме да разчистим земната маса, която се беше спуснала, да направим отводнителни съоръжения, за да не застрашава водата къщи в квартала. Разчистихме с тежка техника и пътищата към населените места, към които имаше проблеми“.

В Общината очакват предписания от специалисти по геозащита, за да знаят какви съоръжения да изградят и какви други мерки да предприемат.

„Това са процеси, които в резултат на проливните дъждове много бързо и много лесно се активизират, а земната маса, която е надвиснала в квартала, наистина е огромна и хората имат притеснения. Част от тях заминаха да нощуват в близките населени места, където имат други имоти“

Миналата година е имало проблеми в същия регион, но с дъждовна вода, каза кметът. Вчера са направени снимки с дрон на свлачището. Според хората причината е, че направена наскоро екопътека по европейски проект се явява и водосборен район с голяма денивелация, жилищният квартал е в най-ниската ѝ част, а изградени канавки няма.

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обаче е на обратния полюс:

„За съжаление не мога да кажа, че при нас ситуацията се нормализира! Напротив, усложнява се! Районът преди село Забърдо минава през много сложен скалист терен. Тук е много характерен процесът на срутища. През нощта валя много обилен дъжд в Чепеларе и в останалите населени места… положението се е влошило. Свлякла се и мрежата, която бяхме поставили преди около месец. Дори в момента все още падат камъни. Засега пътят остава затворен. Има поставени предупредителни знаци. За съжаление обаче жителите на село Забърдо нямат алтернативен достъп до останалата част в страната и тези, които работят извън селото, поемат риска и преминават на своя глава. Призовавам туристите, които са решили да посетят „Чудните мостове“, да не предприемат такова рисково пътуване“.

В Общината също очакват екипи на геозащита, сподели кметът. Тя допълни, че почвата е подгизнала заради обилните валежи в последните три месеца. Свличат се и дърветата от близката борова гора, които по принцип са с по-плитка коренова система. Кметът отчете, че няма щети по другите населени места в общината освен стената към Забърдо. По предварителни изчисления за трайното разрешаване на проблема ще са необходими над 480 000 лева.

„Трябва да се направят сериозни проучвания, защото не можем да рискуваме само с аварийни дейности“. 

Петър Ганев – старши изследовател в Института за пазарна икономика, коментира:

„От бюджетна гледна точка сме в благоприятна ситуация, че 2-3 години на практика имаме излишъци. Общата рамка е, че пари има – било заради преизпълнение на приходи, било заради спестени капиталови разходи. Има свободен ресурс за преразпределение и той определено може да бъде използван за такива аварийни ситуации, общини и места, които са изпаднали в едно или друго затруднено положение, особено когато идва от природен фактор“

На практика на вчерашното гласуване в Министерския съвет са били отпуснати 111 милиона лева на различни общини, изтъкна той.  

Свлачище затвори пътя Асеновград – Смолян, на около 3,4 километра след Бачково. Значително количество скални отломки са паднали и на  двете платна.

Обходният маршрут е Кричим – Девин, а колите се пренасочват от полицейски екипи. Към мястото се придвижва специализирана техника за разчистване на участъка. 


Интервютата на Валерия Николова с Боян Кехайов, със Славка Чакърова и с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Чая преля и затвори пътя Ягодово – Катуница, свлачище блокира Лъки – Кръстова гора

Река Чая преля край Пловдив. От полицията съобщават, че е затворен за движение пътят между селата Ягодово и Катуница. Движението се пренасочва по обходни маршрути. Заради свлачища е затворен и пътят между Лъки и Кръстова гора. На място има..

публикувано на 02.08.18 в 11:05
Мизия, 04.08.2014 г.

С молебен и курбан в Мизия ще бъде отбелязана четвъртата годишнина от опустошителното наводнение в района

С молебен и курбан в Мизия ще бъде отбелязана четвъртата годишнина от опустошителното наводнение в района. В града, където е обявено бедствено положение, продължава възстановяването след поройния дъжд в средата на юли.  В началото на август преди..

публикувано на 02.08.18 в 04:30
Още от категорията

ЦИК внася жалба срещу съдебното решение за машинното гласуване

Централната избирателна комисия ще внесе още днес жалба срещу решението на Административния съд в София, с което комисията е задължена до половин година да осигури машинно гласуване във всички секции, както е записано в Избирателния кодекс. Комисията..

публикувано на 14.08.18 в 11:45

Провали се обявеният за днес търг за някогашната вила на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово

Обявеният за днес търг за продажбата на някогашната вила на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово се провали поради липсата на интерес. Нито един кандидат не е подал документи за участие в наддаването за сградата в квартал "Дядо Дянко" – архитектурен шедьовър..

публикувано на 14.08.18 в 11:10

Две обвинения за Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На..

обновено на 14.08.18 в 11:10

От утре Агенцията по заетостта набира заявки от работодатели за обучение и заетост на безработни с трайни увреждания

Агенцията по заетостта започва да набира заявки от работодатели за обучение и заетост на безработни с трайни увреждания. Финансирането се осигурява от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Всеки работодател, който желае да наеме..

публикувано на 14.08.18 в 11:08

Мъж е арестуван, след като кола се вряза в бариерите около британския парламент

Няколко пешеходци бяха ранени, след като мъж се вряза с колата си в защитните заграждения на британския парламент в Лондон. Мъжът е арестуван. Все още не е ясно дали полицията смята инцидента за терористичен акт, но районът на парламента е отцепен, като..

обновено на 14.08.18 в 10:52

Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол

Започна поставянето на плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб "Мопанг" край Созопол. До края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра от тях, каза директорът на Изпълнителна агенция “Морска администрация“ кап. Живко..

публикувано на 14.08.18 в 10:45

Новият Закон за киберсигурността ще задължи МО да изгради, развие и поддържа способности за киберотбрана

"Колкото по-дигитален ставаш, толкова по-сериозна защита ти е нужна" – максимата важи както за малки държави като България, така и за големите. Наскоро НАТО призна киберпространството като място за водене на война. А у нас започна работата по..

публикувано на 14.08.18 в 10:11