Възстановено е движението по пътя Асевновград-Смолян

Общините Чепеларе и Девин са в частично бедствено положение

В Неделино положението се нормализира, в Чепеларе се усложнява
| обновено на 02.08.18 в 16:32
Снимка: Радостина Чернокова

Обстановката в Смолянска област е усложнена. Заради свлачища общините Чепеларе и Девин остават в частично бедствено положение, заяви областният управител Недялко Славов.

Областният управител Недялко Славов заяви:

"Предстои пътят за Осиково да бъде възстановен, за да позволи преминаването и достъпа до хората. Проблем има с наводнените седем или осем къщи в самото село. Сериозното ни притеснение е това свлачище по главния път Смолян – Пловдив, което от днес възникна, както и укрепването на това свлачище край Тикале, което създава проблеми цяло лято. Разчетите и дейностите са предвидени така, че в рамките на 45 дни да приключат и това да позволи отварянето на пътя".

Възстановено е движението по пътя Асевновград-Смолян, който беше затворен заради свлачище в района на Бачково. Движението ще е в една лента, тъй като има опасност от ново свличане на скална маса.

Ограничено е движението по пътя Симитли-Разлог в района на с. Места, поради катастрофа. Превозните средства изчакват на място.

Изключително затруднено е движението през главния път Кричим – Девин. В района на отсечката за село Осиково част от пътното платно е пропаднало и върху него тече около 30 см вода от придошлата Тепарска река. На място са екипи, които със специализирана техника почистват наноси и отпушват водоскоци. Преминаването на автомобилите в двете посоки се осъществява след изчакване. Трети ден пътят за село Осиково е затворен заради свлачища. В района на фабрика "Колорит" има затрупан ТИР от наноси. В селото има наводнени повече от 10 къщи, като в дома на Ангел Джуров продължава да извира бистра вода с огромен дебит.

Усложнена е и обстановката в Пловдивска област. Има обявено частично бедствено положение в три общини. Това са Садово, Родопи и Куклен – съобщи областният управител Здравко Димитров. Частичното бедствено положение на територията на община Куклен е конкретно заради пропадането на няколко места на пътя за село Добрилък. Там има и наводнени мазета и плевни. В Садово има опасност от преливане на река Чая на същото място, където имаше пробив на дигата миналия месец, когато бяха залети хиляди декари земеделска земя. Вземат се превантивни мерки. Разлив на Чая имаше тази сутрин и по пътя Катуница – Ягодово, както и в района на летище Пловдив, на територията на община Родопи. Свлачища се активизираха и по пътя между Лъки и Кръстова гора, както и по пътя за Борово. 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Боян Кехайов – кмет на община Неделино, където свлачище погълна къщи и застрашава цял квартал, сподели:

„Към този момент няма опасност, тъй като от два дни в Неделино не е валяло и успяхме да разчистим земната маса, която се беше спуснала, да направим отводнителни съоръжения, за да не застрашава водата къщи в квартала. Разчистихме с тежка техника и пътищата към населените места, към които имаше проблеми“.

В Общината очакват предписания от специалисти по геозащита, за да знаят какви съоръжения да изградят и какви други мерки да предприемат.

„Това са процеси, които в резултат на проливните дъждове много бързо и много лесно се активизират, а земната маса, която е надвиснала в квартала, наистина е огромна и хората имат притеснения. Част от тях заминаха да нощуват в близките населени места, където имат други имоти“

Миналата година е имало проблеми в същия регион, но с дъждовна вода, каза кметът. Вчера са направени снимки с дрон на свлачището. Според хората причината е, че направена наскоро екопътека по европейски проект се явява и водосборен район с голяма денивелация, жилищният квартал е в най-ниската ѝ част, а изградени канавки няма.

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обаче е на обратния полюс:

„За съжаление не мога да кажа, че при нас ситуацията се нормализира! Напротив, усложнява се! Районът преди село Забърдо минава през много сложен скалист терен. Тук е много характерен процесът на срутища. През нощта валя много обилен дъжд в Чепеларе и в останалите населени места… положението се е влошило. Свлякла се и мрежата, която бяхме поставили преди около месец. Дори в момента все още падат камъни. Засега пътят остава затворен. Има поставени предупредителни знаци. За съжаление обаче жителите на село Забърдо нямат алтернативен достъп до останалата част в страната и тези, които работят извън селото, поемат риска и преминават на своя глава. Призовавам туристите, които са решили да посетят „Чудните мостове“, да не предприемат такова рисково пътуване“.

В Общината също очакват екипи на геозащита, сподели кметът. Тя допълни, че почвата е подгизнала заради обилните валежи в последните три месеца. Свличат се и дърветата от близката борова гора, които по принцип са с по-плитка коренова система. Кметът отчете, че няма щети по другите населени места в общината освен стената към Забърдо. По предварителни изчисления за трайното разрешаване на проблема ще са необходими над 480 000 лева.

„Трябва да се направят сериозни проучвания, защото не можем да рискуваме само с аварийни дейности“. 

Петър Ганев – старши изследовател в Института за пазарна икономика, коментира:

„От бюджетна гледна точка сме в благоприятна ситуация, че 2-3 години на практика имаме излишъци. Общата рамка е, че пари има – било заради преизпълнение на приходи, било заради спестени капиталови разходи. Има свободен ресурс за преразпределение и той определено може да бъде използван за такива аварийни ситуации, общини и места, които са изпаднали в едно или друго затруднено положение, особено когато идва от природен фактор“

На практика на вчерашното гласуване в Министерския съвет са били отпуснати 111 милиона лева на различни общини, изтъкна той.  

Свлачище затвори пътя Асеновград – Смолян, на около 3,4 километра след Бачково. Значително количество скални отломки са паднали и на  двете платна.

Обходният маршрут е Кричим – Девин, а колите се пренасочват от полицейски екипи. Към мястото се придвижва специализирана техника за разчистване на участъка. 


Интервютата на Валерия Николова с Боян Кехайов, със Славка Чакърова и с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Чая преля и затвори пътя Ягодово – Катуница, свлачище блокира Лъки – Кръстова гора

Река Чая преля край Пловдив. От полицията съобщават, че е затворен за движение пътят между селата Ягодово и Катуница. Движението се пренасочва по обходни маршрути. Заради свлачища е затворен и пътят между Лъки и Кръстова гора. На място има..

публикувано на 02.08.18 в 11:05
Мизия, 04.08.2014 г.

С молебен и курбан в Мизия ще бъде отбелязана четвъртата годишнина от опустошителното наводнение в района

С молебен и курбан в Мизия ще бъде отбелязана четвъртата годишнина от опустошителното наводнение в района. В града, където е обявено бедствено положение, продължава възстановяването след поройния дъжд в средата на юли.  В началото на август преди..

публикувано на 02.08.18 в 04:30
Още от категорията

Родители на деца с увреждания блокираха центъра на София

Родители на деца с увреждания и солидарни с тях граждани от София, Пловдив и други градове се заканиха да продължат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, докато не чуят, че е подал оставка. Привърженици на инициативата "Системата ни..

обновено на 22.10.18 в 21:01
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири..

публикувано на 22.10.18 в 19:51

И в Пазарджик майки на деца с увреждания поискаха оставка на вицепремиера Валери Симеонов

В Пазарджик повече от 30 майки на деца с увреждания, подкрепени от неправителствени организации, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът бе планиран до 19.00 часа, но минути преди 18 ч. протестиращите майки..

публикувано на 22.10.18 в 18:13
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч е застрашена да остане без отопление за зимата

Болницата в Ловеч, която продължава де е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата, тъй като все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с..

публикувано на 22.10.18 в 17:51

"Топлофикация-София" поетапно пуска отоплението в детските градини, училищата и болниците

"Топлофикация-София" няма още да пуска парното на целия град, тъй като се очаква затопляне на времето в края на седмицата. От дружеството съобщиха, че поетапно пускат отоплението в детските градини, училищата и болниците.

публикувано на 22.10.18 в 17:45

АПИ обяви обществена поръчка за 51 нови автомобила

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за пътната агенция. Автомобилите са за областните управления, които отговарят за поддържането на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще..

публикувано на 22.10.18 в 16:27

В Холандия издадоха първи полово неутрален паспорт

През уикенда в Холандия беше издаден първият полово неутрален паспорт в страната. Леоне Зейгерс получи правото пола му да бъде обозначен с "хикс", предвид самоопределението му като интерсексуален.  Преди 57 години Леоне Зейгерс се ражда с белези и на..

публикувано на 22.10.18 в 16:18