Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Христов: БНБ може да определя таксите единствено за основна банкова сметка

На потребителите би могло да се отрази единствено добре, ако ДСК придобие „Сосиете Женерал Експресбанк“

Снимка: БГНЕС

БНБ може да определя таксите единствено за основна банкова сметка, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стефан Христов от фондация "Граждани без бюрокрацията". От 1 август влязоха в сила новите тарифи за такъв вид сметка, според които поевтинява тегленето на суми от банкомат на собствената банка и поскъпват таксите за тегленето на пари в брой директно от банковия офис.

"Става дума за платежна сметка за основни операции, описана в чл. 34 и чл. 35 на Наредба 3 на БНБ. Такава платежна сметка може да има единствено лице, което никога не е било клиент на банковата система. Мога да ви уверя, че и човекът, който рови в кофата, вероятно някъде има сметка, която дори да е с отрицателно салдо. Той има сметка! Целта на създаването беше по евродиректива – да може хора, които не са клиенти на банковата система, по-лесно да могат да станат срещу някакви по-приемливи такси. Това са основно студенти, имигранти, пенсионери, на които им се превеждат суми по банков път". 

"Сега сме свидетели – в последните десетина години – на сериозни ограничения за плащанията в брой не само в България", каза експертът и обясни, че самото поддържане на кеш е по-скъпо за банките, тъй като има сериозни изисквания за сигурността в преноса, а и на касите. У нас се наблюдава и тенденция хората по-често да се разплащат чрез картите си, а не да получават заплатата си в тях, но да я теглят от банкомата, за да се разплащат в брой. Той предупреди хората, които пътуват в чужбина, че понякога тегленето на валута, различна от тази в сметката, е скъпо и е по-евтино да се открие нова сметка в тази валута. 

Христов, който следи отблизо развитието на банковия пазар, бе категоричен, че обединението на банки е положителен процес. По повод придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк" от Банка ДСК той заяви:

"На потребителите би могло да се отрази единствено добре, както и за Надзорния орган. Тъй като регулацията върху една финансова институция е изключително тежка, и колкото по-голяма е една банка, толкова по-лесна е за надзор".

Експертът отбеляза още, че банките все по-често предлагат пакетни услуги към сметката:

"Банките наложиха един модел, който беше използван преди четири-пет години от мобилните оператори. Идеята е, че банковата сметка е един единичен продукт, който би могъл да бъде ползван, но, ако към него се добавят още няколко услуги, които биха били полезни на потребителя, плюс още няколко от които няма никакъв смисъл, но като пълнеж би могло да бъде добавена стойност към това – всичко се слага в един пакет и цената е 4-5-6-20 лв., но клиентът плаща всеки месец гарантирано. Банковите пакети са една добра алтернатива човек да прецени кое му е необходимо, какво може да му бъде от полза. В много от тези банкови пакети има застраховки, карти, електронно банкиране, отстъпки от търговски вериги... Човек, ако прецени кое би било най-адекватно за него, може да си намали и таксите". 

Интервюто на Марта Младенова със Стефан Христов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна