Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед запази лихвите непроменени, но сигнализира за предстоящо повишение през септември

Федералният резерв остави без промяна основната си краткосрочно лихва, но даде доста позитивна оценка на икономическото развитие, сигнализирайки по този начин за ново повишение на лихвените ставки на следващото заседание през септември.

В сряда вечерта Фед оправда очакванията на финансовите пазари, запазвайки федералната фондова лихва в диапазона между 1,75% и 2,00%. В същото време обаче централната банка на САЩ посочи, че икономиката и пазарът на труда нарастват силно, а инфлацията остава близо до целевото ниво от 2 на сто.

"Подобряването на трудовия пазар беше силно през последните месеци, а нивото на безработица остана ниско. Разходите на домакинствата и дълготрайните бизнес инвестиции също нараснаха силно", заяви Фед след края на двудневното редовно заседание.

"Федералният комитет по операциите на открития пазар очаква, че по-нататъшното постепенно увеличение на целевия диапазон на федералната фондова лихва ще бъде в съответствие с устойчивото разрастване на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлация, която е близо до средносрочното целево ниво от 2%", посочи централната банка.

Изявлението на Фед предполага, че предстои ново повишение на основната краткосрочна лихва на следващото заседание през септември и още едно най-вероятно на последната за годината среща на централните банкери през декември. Това означава, че централната банка на САЩ не изглежда притеснена от отправените към нея критики от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на политиката на устойчиво и постепенно затягане на лихвите.

Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на около 90% вероятността за вдигане на лихвените ставки с 25 базисни пункта през септември (на заседанието на 25-и и 26-и септември) и на 70% шансовете за още едно повишение през декември (на 18-и и 19-ти декември).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!