Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение е обявено в общините Садово, Куклен и Родопи

| обновено на 02.08.18 в 21:23
Снимка: Ива Антонова

Продължава работата по възстановяването на пораженията след обилните дъждове през нощта в Пловдивско. Частично бедствено положение обявиха в общините Садово, Родопи и Куклен. 

Стотици декари залети земеделски земи и наводнени участъци по два пътя – това е резултатът от пробива на дигата на река Чая в района на Катуница. Тъй като бедствието се повтаря в рамките на един месец, стопани  от Катуница , Садово и Чешнегирово излязоха тази вечер на протест и блокираха за кратко пътя Пловдив – Свиленград. Ето какво споделиха участници в протеста:

"За 30 дни наново засяхме и отново на стартовата линия ни върнаха."

"Реката не се чисти, дигата не се укрепва. Първия път запушиха дупката и нищо повече не направиха."

"И при всеки дъжд дадат ли го горе, Чепеларе, че има интензивни валежи, тук реката къса - или отляво, или отдясно, или Ягодово, или Катуница."

Петко Димов управител на Клон "Марица" към "Напоителни системи" заяви , че са започнали работа по-възстановяването на дигата по-късно, защото:

"Нямаше как да влезем, защото имаше опасност техниката да затъне или да падне в реката и да ни коства не само залети земеделски земи, а и човешки живот. Така че, не поехме този риск. Вече работим."

Продължава работата и в община Куклен,  където пороите разбиха пътя за  село Добралък:

"Буквално няма път на едно от местата. Първият участък, който е компрометиран по този начин, е 4 км преди самия Добралък, след това на още три места имаме доста сериозни пропадания", съобщи кметът на община Куклен Мария Белчева, и добави:  "Движението за автомобили е спряно, но направихме коридор за извънредни случаи"

Малко преди 20 часа беше възстановено и  движението по пътя  Асеновград-Смолян, където днес  в участъка Нареченски бани-Юговско ханче имаше свличане на скална маса и се наложи трафикът да бъде пренасочван по обходния  маршрут през Кричим и Девин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!