Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаването на основната лихва на АЦБ не успя да подкрепи британската лира

Британската лира не успя да поскъпне по-трайно спрямо останалите валути след днешното решение на Английската централна банка да увеличи основната си лихвена ставка до 0,75%.

След края на самото заседание паундът нарасна за кратко 1,1630 долара и до 0,8854 британски лири за едно евро като непосредствена реакция на едва второто повишение на британската лихва през последното десетилетие.

Последва обаче нова вълна от продажби на британски лири, тъй като участниците на финансовите пазари вече бяха "отработили" този ход на АЦБ. Централната банка също така даде ясен знак, че не смята да прибегне в скоро време до ново затягане на лихвите ставки. В резултат на всичко това паундът вече се понижава в рамките на деня с 0,75% към 12-дневно дъно от 1,3017 щатски долара, докато еврото поскъпва с 0,4% към двудневен връх от 0,8920 британски лири.

Междувременно щатският долар продължава да поскъпва спрямо останалите водещи валути с изключение на японската йена, намирайки подкрепа от ясните сигнали от страна на Федералния резерв за ново повишение на основната лихва в САЩ на следващото заседание през септември. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се повишава над нивото от 95,00 пункта за пръв път от две седмици насам, отправяйки поглед към тазгодишния връх около 95,65 пункта от 19-и юли.

Еврото се понижава към двуседмично дъно от 1,1601 долара, като негативно влияние върху единната валута оказват и нейните продажби спрямо йената към тридневно дъно от 129,25 йени. Трябва да се има предвид, че днешното възходящо движение на йената се дължи до голяма степен на нейния статут като "валута-убежище" с оглед на напрежението на световните капиталови пазари в резултат на подновената ескалация на търговския спор между САЩ и Китай. Японската валута поскъпва и спрямо щатския долар към двудневен връх около 111,32 йени.

В същото време заплахата на администрацията на Тръмп да въведе през септември мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара (вместо първоначалното планираните тарифи от 10%), води до понижение и на т.нар. "стокови-зависими" валути като канадския, австралийския и новозеландски долари.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна