Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морски бриз" отвъд очевидното

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com

Малката експозиция „Морски бриз“ в галерия „Фотосинтезис арт център“ в София е дебют на бразилската фотографка Рената Вале. Авторката ни доближава по един поетичен начин до атмосферата на бразилското крайбрежие с колекция от снимки, въздействащи като акварели. През септември я очакваме лично да посети България.

Рената Вале е родена във Форталеза, живее в Сао Паоло. Известно време работи за Beto Studart Foundation for Incentive to Talent, организация, ръководена от собственото й семейство, която играе важна роля в подпомагането на развитието на млади бразилски таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Ето какво споделя за темата на изложбата си „Морски бриз“:

„Морето, голямата любов на живота ми, се превърна в сценарий за първите ми стъпки в полето на фотографията; това море, присъствало винаги в живота ми, погледнато от друг ъгъл, по-рано неизследван от мен, и което ми показа, че нищо в живота не е очевидно, че от всичко може да очакваме нещо ново.“

Освен изложбата „Морски бриз“ Културният институт „Зенон“ осъществява и други арт събития както у нас, така и в различни градове в Бразилия. Институтът е своеобразен културен мост между Бразилия и България, осъществявайки художествен обмен и в двете направления. От България в Бразилия през 2017 година институтът организира Първа панорама на българските изкуства, представяйки киното, литературата, музиката за пиано, фотография и българското визуално изкуство в град Форталеза, област Сеара с участието на 50 художници и продуценти. От юли до септември тази (2018) година институтът „Зенон“ представя: „Диалог с България“ – тройна изложба на български гравюри, колажи и традиционни символи в гоблен, в град Витория, област Еспирито Санто.
А по посока Бразилия за България „Зенон“ популяризира редица бразилски изложби, литература, кино, музика, танци и гастрономия в градовете София и Варна. През есента очаквайте за трети път Бразилската седмица на културата и киното в София, фокусирана върху афро-бразилската тема. А през октомври у нас ще гостува с концерт известният бразилски пианист Диого Монзо. Изпълнителен директор на Културен институт „Зенон“ е г-жа Нара Васконселос, която живее в България повече от десетилетие. А с какво България не я пуска да си тръгне, можете да чуете от разговора в предаването „Артефир“.

Морски бриз.                   Снимка: sofia-art-galleries.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна