Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на италианския дългов пазар преди правителствената среща за бюджета на страната за 2019 година

Италианските държавни облигации се намират под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия преди насрочената за петък среща на топ министри от антисистемното правителство, на която ще се обсъжда бюджета на страната за следващата година.

Според Ройтерс срещата е планирана да стартира от 12:00ч. наше време, като в същото време италианската преса съобщава, че има сериозни разногласия в правителството относно плановете за държавните разходи за 2019-а година.

Анализатор на банката Commerzbank отбелязва, че инвеститорите са притеснени, че може да се стигне до провеждането на предсрочни избори, ако италианският икономически и финансов министър Джовани Триа бъде принуден да подаде оставка. От известно време насам Джовани Триа е подложен на натиск от редица други представителите на коалиционно правителство и по-специално от вицепремиера и шеф на крайно-дясната партия "Лига" - Матео Салвини, тъй като те настояват пред финансовия министър да увеличи рязко разходната част на проектобюджета за следващата година и да се противопостави на бюджетните прави на Европейския съюз.

Всички това води до продажби на италиански облигации и до ръст на тяхната доходност за втора поредна сесия на търговия. В петък доходността на краткосрочните 2-годишни книжа нараства с близо 30 базисни пункта към 1,265%, докато доходността на 10-годишните облигации се повишава с 12 базисни пункта към 3,044%. Това са най-високи нива на доходността на италианските краткосрочни и дългосрочни облигации от 11-ти юни насам - малко след като в края на май беше формирано новото управляващо мнозинство и антиситемното правителство на Апенините между популисткото движение "Пет Звезди" и крайна-дясната партия "Лига".

Предстоящото обсъждане на бюджета на Италия за следващата година се отразява негативно и на борсата в Милано, като за разлика от останалите борси на стария континент, които отварят на позитивна територия, италианският фондов индекс MIB стартира петъчната търговия с понижение от 0,27%.

Междувременно вицепремиерът Матео Салвини заяви в телевизионно интервю в петък, че бюджетът на страната за следващата година ще включва първите мерки за въвеждане на данъчни облекчения и за реформа на пенсионната система. Трябва да се има предвид, че тези разпоредби могат да се окажат в нарушение на бюджетните и фискални правила на Европейския съюз.

"Бюджетът за 2019 година няма да включва незабавно всички планирани от управляващата коалиция мерки, но ще бъдат заложени първите стъпки в посока на плосък данък и радикално преустройство на пенсионната система", отбеляза шефът на крайно-дясната партия "Лига".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна