Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни от АЦБ вижда "неприятно висок" риск от Брекзит без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Марк Карни предупреди в петък, че има "неприятно висок" риск, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение.

Агенция Ройтерс напомня, че с оставащи по-малко от осем месеца преди Великобритания напусне ЕС (на 29-и март 2019-а), британското правителство все още не е постигнало споразумение с Брюксел относно развода, като в последно време дори зачестява публичното говорене относно перспективата за напускане на единния блок без Брекзит сделка. В същото време обаче не се коментира какво би се случило при подобен сценарий.

Марк Карни от АЦБ заяви в петъчно интервю за радио Би Би Си, че липсата на сделка за Брекзит е "възможност с относително малко вероятна, но все още възможност", добавяйки, че това би било "много нежелателно".

"Мисля, че възможността за липса на сделка е неприятно висока към този момент", посочи той в интервюто, допълвайки: "Хората би трябвало да се притесняват от евентуалната липса на Брекзит сделка, което все още е относително малко вероятно, но все пак възможно".

Според шефът на АЦБ липсата на сделка за Брекзит вероятно ще наруши търговия, ще забави икономическия растеж и ще повиши цените.

Коментарите на Марк Карни задълбочават спада на британската лира, който е в сила след вчерашното очаквано от мнозина решение на АЦБ да повиши основната лихва до 0,75%, но без да се разчита на по-нататъшно затягане на лихвите ставки в обозримото бъдеще.

В петък британската лира се понижава към двуседмично дъно от 1,2975 щатски долара с поглед към нейното важно 10-месечно дъно от 19-ти юли около 1,2957 долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени