Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината българи посочват, че не са попадали на фалшиви новини

Повече от половината българи посочват, че не са попадали на фалшиви новини. Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души между 30 юли и 1 август. Той е част от независима изследователска програма на агенцията.

34% от запитаните в експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ твърдят, че в последната седмица са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно. Тъй като 1% от извадката е равен на 55 хиляди души, от „Галъп“ посочват това голямо число. С това агенцията обяснява и недоверието към сведенията за чумата по животните в Странджа.

Институциите не са успели да убедят населението в правотата си по казуса „Странджа“, а протестите на майките и други от последните седмици се възприемат от българите като индикатор за истински проблеми, сочат изводи на агенцията.

Най-много одобрение събира ветото на президента Радев на определените като лобистки текстове от Закона за приватизация - вето, което в последствие мнозинството подкрепи в парламента.

В класацията е и одобрението за идеята на БСП „Визия за България“.

Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ се харесва на 64% от запитаните.

Обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области, посочва агенция „Галъп“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени