Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит, пише британският вестник Гардиън. Изданието посочва, че срещата е била представена във френската преса като отчаян опит на британския премиер да получи от френския президент подкрепа за плана си за излизане от ЕС.

Каквито и да са очакванията на Тереза Мей, отбелязва Гардиън, Макрон ясно заяви, че няма да направи нищо, за да подкопае усилията на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние. Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние, пише по темата вестник Дейли експрес.

Тереза Мей прекрати почивката си на брега на езерото Гарда, за да посети френския президент в лятната му резиденция на средиземноморското крайбрежие, в опит да го убеди да подкрепи нейния план за създаване на тясно партньорство с ЕС.

Дискусиите бяха обгърнати в тайна, отбелязва изданието, като двамата само са позирали за снимки. Източници в Брюксел обаче съобщават, че президентът Макрон е основната пречка за постигането на споразумение за Брекзит, тъй като Франция е последният глас, който отхвърля компромисите, предложени от Обединеното кралство, допълва Дейли експрес.

Проливни дъждове причиниха наводнения в Централна Гърция, съобщава вестник Катимерини. Водната стихия причини сериозни проблеми в районите Ламия и Карпенс, като заля земеделски земи и пътища. Местната противопожарна служба е в режим на готовност. Спасителите са успели да помогнат на двойка, която е повлечена от придошлите води край село Лигария, след като потокът е излязъл от бреговете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени