Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелското правителство потвърди: Извършен е опит за убийство на президента

Групировката "Войници в тениски" пое отговорност за покушението срещу Николас Мадуро

| обновено на 05.08.18 в 15:07
Николас Мадуро
Снимка: БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Венецуела потвърди за извършен опит за убийство на президента Николас Мадуро с натоварени с експлозиви безпилотни летателни апарати.

Покушението беше извършено по време на предавана по телевизията реч на Мадуро пред над 17 000 военни в центъра на столицата Каракас по повод 81-ата годишнина на Боливарската национална гвардия.

Изявлението на президента е прекъснато от взривове, когато той казва, че е настъпил часът на възстановяването на икономиката.

Мадуро и други присъстващи на церемонията поглеждат стреснати нагоре, военните редици се разпръсват, мнозина хукват да бягат. Николас Мадуро е невредим, но седем военни са ранени. Такава е картината по време на опита за покушение.

Самият президент заяви по-късно, че крайнодесни фракции, които си сътрудничат с колумбийския му колега Хуан Мануел Сантос, са извършили опит за покушение.

"Това беше опит да бъда убит. Нямам никакво съмнение, че събраните данни сочат към крайната десница във Венецуела, в съюз с десницата в Колумбия, и че президентът Хуан Мануел Сантос стои зад този опит. Нямам никакво съмнение"

Колумбийското външно министерство отхвърли категорично обвиненията на Мадуро, че Хуан Мануел Сантос е отговорен за покушението срещу него. Министерството заяви в „Туитър“, че обвиненията са абсурдни и лишени от каквото и да било основание.

Междувременно беше съобщено за венецуелска групировка, наречена "Войници в тениски", която е поела отговорност за покушението със съобщение в Туитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна