Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция върна на България задържаните българи, Митьо Очите остава в ареста в Истанбул

| обновено на 05.08.18 в 19:12

Турските власти са върнали в България седемте души, които са заловени в хотелската стая на издирвания с червена бюлетина Димитър Желязков-Очите. Самият Желязков остава в ареста в Истанбул, като предстоят процедури за екстрадицията му у нас. Седемте мъже са с наложена мярка 24 часа „задържане под стража“. Тепърва с тях ще се водят разговори, за да се изясни присъствието им в турския хотел, както и дали има данни те да са съпричастни с извършването на престъпления.  Що се отнася до Димитър Желязков, процедурата по екстрадирането му минава през решение на съда и за момента не е ясно кога ще бъде върнат в България

Говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди за "Хоризонт", че сред седемте задържани лица в Истанбул са заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев от БСП и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Димитър Желязков, с прякор Митьо Очите,  остава в следствения арест в Истанбул.

„Предадени са на българските служби, на органите на МВР, и са задържани за срок от 24 часа. И към този час и дата са задържани, сред тях не е Димитър Желязков, който все още е в Истанбул и в следствен арест, в очакване на процедури по международна правна помощ. Потвърждавам самоличността на двете задържани лица (Бенчо Бенчев от БСП и бившият депутат от ДПС Несрин Узун). Към  този час с тях се извършват следствени действия. В зависимост от доказателствата, и към този час се извършват следствени действия, включително и претърсвания, така че в зависимост от обема доказателства, лицата ще имат различно процесуално качество - обвиняеми или свидетели“.

Продължават действията по досъдебното производство във връзка с ареста в Истанбул, съобщи  заместник-главният прокурор Иван Гешов:

"Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на  организираната престъпна група, вече за никого не е тайна - това е господин Димитър Желязков. Потвърждавам, да, негова фирма, на която е собственик".

Арестите започнаха със спецакция в Бургаско на втори август, когато именно под надзора на заместник-главния прокурор бешe разбита организирана престъпна група за рекет, изнудване и разпространение на наркотици с лидер Димитър Желязков. Късно снощи специализираният наказателен съд остави в ареста с постоянна мярка петима от групата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна