Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският външен министър се срещна с високопоставени египетски държавници в Кайро

Това е първата му визита в Египет след убийството на италиански студент през 2016-а

Снимка: БТА

Италианският външен министър Енцо Моаверо Миланези се срещна с високопоставени египетски държавници в Кайро, съобщи ДПА, която коментира, че това е знак за затопляне на отношенията между двете страни след сянката, хвърлена от убийството на изчезналия на 25 януари 2016 г. италиански студент Джулио Реджени преди повече от две години.

Убийството на Реджени влоши отношенията между Кайро и Рим, който отзова посланика си от Египет два месеца по-късно в знак на протест срещу "липсата на съдействие" в разследването от страна на Кайро.

Енцо Моаверо Миланези - първият италиански външен министър, който посещава Египет от 2015 г. - каза, че е обсъдил случая с египетския си колега Самех Шукри, който го убедил в решимостта на египетското правителство да изправи пред съд убийците.

Двамата министри са обсъдили също така усилията за спиране на нелегалната миграция в Европа и за връщане на стабилността в Либия - основна транзитна територия за мигранти. Италианският външен министър се срещна и с президента Абдел Фатах ас Сиси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна