Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП може без Бенчо Бенчев, категоричен е председателят на "червените" общинари в Бургас

Снимка: Екатерина Капрова

БСП може без Бенчо Бенчев и ще бъдем без него оттук нататък, категорично заяви в предаването „Преди всички“ Евгений Мосинов, председател на групата общински съветници на БСП в Общинския съвет в Бургас. Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев беше задържан в Истанбул заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите. Очаква се Специализираната прокуратура да реши дали срещу него да се образува отделно дело за лично укривателство. В дома на Бенчев криминалистите открили бележки колко пари да се дават на Желязков. Вероятно Бенчев ще бъде разследван и за пране на пари.

„Една толкова годишна партия надали ще е в състояние да е зависима от един човек, бил той и Бенчо Бенчев“, коментира Мосинов. Според него Бенчев ще послуша партията и ще си подаде оставката като общински съветник и зам.-председател.

По думите му реакцията както на националното ръководство на БСП, така и на местната структура е изключително бърза, навременна, остра и категорична. Той посочи, че както местната структура на партията, така и бургаската общественост са изненадани от случилото се.

„Бенчев е характеризиран като голям данъкоплатец, бизнесмен със социални ангажименти, в една изцяло позитивна светлина“.

Евгений Мосинов отбеляза, че сегашната обвързаност на Бенчев с „Аркус Секюрити“ започва след 2011 г., когато е включен в листа на БСП от гражданската квота. Той подчерта още, че на последните местни избори Бенчев е избран с преференции:

„Винаги е укоримо един политик да има дейност, близка до организираната престъпност или да е свързана пряко с нея. Въпросът е кога политически структури узнават за тази дейност. Ето когато узнаваме, ние реагираме веднага“.

„Ще изчакаме и неговата версия, както и становището на прокуратурата. Но озоваването му там с Митьо Очите е абсолютно неприемливо от политическа гледна точка“, коментира Мосинов. Той не изключи версията случилото се да е сценарий.

Евгений Мосинов смята, че този случай ще предизвика начало на дискусия в БСП за хората от гражданската квота – за критериите, за стандарта на отношение на тези предлагани хора. Това е повод гражданската квота да се прецизира и като механизъм на определяне, и като конкретни имена, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна