Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акции на най-големия производител на пилешко месо у нас се продават на борсата

Снимка: БГНЕС

От днес на Българската фондова борса се търгуват акции на компанията, която е най-големият производител на пилешко месо у нас. Изпълнителният директор на борсата Иван Такев определи влизането на "нов играч" като изключително важно събитие за капиталовия пазар в България. По-рано през годината чрез първично публично предлагане компанията набра капитал от над 80 млн. лева, който ще използва за разширяване на бизнеса. 

Компанията, чиито акции се търгуват от днес, има 35% пазарен дял при производство на птичи продукти, а осъщественото първично публично предлагане е второто по големина в историята на Фондовата борса, обясни изпълнителният директор на борсата Иван Такев: 

"Те са, бих казал, олицетворение на нещо, което ние се опитваме да обясним на инвестиционната общност – че независимо от текущото състояние, БФБ е и ще бъде реална алтернатива за финансиране на българския бизнес".

Регистрираните акции са над 234 млн., а началната търговия започна при цена от 1,80 лева. Очакванията са търговията на компанията да доведе до раздвижване на капиталовия пазар:

"Ниската ликвидност е моментно състояние, но те са предпоставки и са осъществими реални инвестиции и в самата компания правилно да осъществи своята инвестиционна стратегия". 

С търговията на акции на компания-производител на месо се разширява и видът на индустриите, представени на капиталовия пазар. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна