Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Фалшивите новини не могат да се ограничат със закони

Снимка: БГНЕС

„Слуховете и фалшивите новини се разпространяват толкова бързо, че докато се организира реакцията, когато истината излезе наяве, може би половината хора вече няма да й повярват.“ Това каза в предаването „12+3“ интернет експертът Вени Марковски, чиято книга „Уловени в мрежата“ от днес е по книжарниците. Със закон не може да се ограничи разпространението на фалшиви новини, защото правото на свободно волеизявление е застъпено в конституцията, посочи Марковски:

"Единственият начин да се пазим от фалшивите новини, от дезинформация, това е да има повече информация и да се даде възможност на всички граждани, на всички участници в социалните мрежи да се борят с това явление. Защото в момента мерките за борба срещу фалшивите новини изчерпват с надеждата, че Фейсбук, Туитър, Гугъл и големите компании ще наемат 10-20-30 хиляди души по целия свят, които да се занимават с прецеждане на вярната от невярната информация."

Вече наистина се чувстваме като "хванати" в глобалната мрежа, сякаш не можем да излезем от нея

Когато започнахме въвеждането на интернет в страната в края на 80-те и началото на 90-те години, не си давахме сметка какво може да се получи с масовото навлизане на интернет, сподели още Вени Марковски, който е събирал материал за книгата си в продължение на година. Изданието проследява развитието на интернет от зората му до нашето съвремие. Относно казуса с руската намеса в американските президентски избори Вени Марковски посочи:

"В случая не става дума дори за тролове - някакви граждани, които се държат невъзпитано в интернет, а става дума за организирано държавно усилие от страна на една голяма държава, която между другото има опит. Опитът се състои в това, че още през 80-те години, съвместно със съветската КГБ, българската ДС и източно-германската ЩАЗИ имат операция за предотвратяване преизбирането на Рейгън за втори мандат. Когато човек прочете тези документи, публикувани от нашата Комисия по досиетата, може да си каже: "Това е същото, което се случи в 2016 година в Щатите, само че преди 35-40 години не са имали интернет и са се опитвали да разпространяват тази дезинформация с книги, което не се е получило очевидно: тогава Рейгън беше преизбран с почти сто процента от гласовете."

Човек трябва да е критичен към времето си, прекарано в интернет 

Вени Марковски подчерта колко е важно да се прави разлика между живота в мрежата и реалния живот: "Затова заглавието "Уловени в мрежата" се получи в резултат на обществено допитване, което направих във Фейсбук. Ние вече наистина донякъде се чувстваме като че ли сме хванати в глобалната мрежа и не можем да излезем от нея. Ако се случи така, че човек, който е свикнал да работи с интернет, в интернет, няма достъп до мрежата - той или тя започват да се чувстват притеснени, нещо им липсва, страдат от абстиненция, ако щете."

Запитан възможно ли е бягството от интернет, Марковски отбеляза:

"Да не забравяме, че 3-4 милиарда души въобще нямат достъп до интернет, 700-800-900 милиона въобще нямат електричество според данните на ООН, които се публикуват редовно. Така че има много места, където няма интернет. В Щатите специално има например детски лагери, в които изобщо няма покритие на мобилните оператори и няма никаква електроника. Това е един от начините за почивка и отпускане, за "зареждане на батериите". Човек не бива да стои нон стоп до интернет. Това, което трябва да прави, е да бъде също толкова критичен към времето си в интернет, колкото е към времето си с каквото и да се занимава. Ако това му е работа, разбира се, е едно, но ако това е хоби или просто прекарване на приятно време, човек трябва да се ограничава по някакъв начин, за да може да си свърши и другата работа."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени