Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ върнаха част от санкциите срещу Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати възстановяват от утре сутринта част от санкциите, които тегнеха над Иран до споразумението за ограничаване на ядрената му програма от 2015 година. Президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да преговаря за ново споразумение, с което да бъдат премахнати иранските балистични ракети и „подкрепата за тероризма“. Преди няколко седмици Европейският съвет прие законови мерки, с които гарантира компенсации за европейските фирми, които ще пострадат от американските санкции срещу Иран.
В началото на май американският президент Доналд Тръмп обяви едностранното оттегляне на Съединените щати от трудно постигнатата ядрена сделка с Иран. Тя трябваше да ограничи ядрената програма на Иран, като в замяна международната общност отмени наложените на Техеран санкции. Сега Вашингтон отново иска да предотврати търговията на Иран със злато и други благородни метали, със суровини и индустриални стоки, както и достъпа на Техеран до американска валута. След 3 месеца влиза в сила най-болезнената мярка - забраната на вноса на ирански петрол.
Целта на американския президент е чрез санкциите да промени политиката на Иран в Близкия изток. Когато през май Тръмп оттегли САЩ от сделката, той заяви, че тя не пречи на Иран да играе дестабилизираща роля в района, като продължава да подкрепя тероризма. Техеран - пряко или непряко - е замесен в редица конфликти в Близкия изток - подкрепя режима на Башар Асад в Сирия, Хизбола в Ливан, Хамас в ивицата Газа и паравоенните шиитски милиции в Ирак. 
Санкциите ще влошат и без това нестабилното икономическо положение в Иран, смятат експерти. „Безработицата и инфлацията вече пораждат недоволство сред иранците от управлението на страната“, коментира Ричард Нефю от университета Кълъмбия в Ню Йорк. А експертът по международни отношения Себастиян Харниш смята, че ЕС трябва да продължи диалога със Съединените щати за запазване на ядрената сделка.
"Германия смята, че това споразумение е най-добрият начин да се държи под контрол иранската ядрена програма. Германия също иска да предотврати ескалация на нов военен конфликт в Близкия Изток". 
Европейският съюз изрази съжалението си за решението на САЩ да върне санкциите срещу Иран.
"Утре влизат в сила ответните мерки на ЕС, чиято цел е да защитят европейските фирми, които имат легални бизнес отношения с Иран, от американските санкции. Освен това мерките забраняват на лица от ЕС да спазват тези санкции", съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.
"Очакваме от Иран да продължи в цялост да прилага задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие", заявяват в общо изявление министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания и на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини. Вдигането на санкциите е основен елемент на споразумението, имащ за цел не само позитивното въздействие върху търговските и икономическите отношения с Иран, но и върху живота на иранския народ, се казва още в изявлението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна