Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите американски санкции срещу Иран влизат в сила

Снимка: БТА

Първата част от новите американски санкции срещу Иран влизат в сила от днес. Те са насочени срещу автомобилостроенето и други промишлени браншове, както и срещу покупката на долари и търговията със злато. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че новите санкции срещу Иран са "най-строгите, налагани някога". В Туитър той подчертава, че всеки, който има бизнес отношения с Иран, няма да може да търгува със САЩ.

Това потвърди президентът на Съединените щати Доналд Тръмп три месеца след като денонсира едностранно споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма. 

Иранските медии излъчиха отговора на президента на Иран Хасан Рохани. "Америка води психологическа война срещу нас с цел да разедини иранците", заяви иранският лидер.

От германския автопроизводител "Даймлер" обявиха пред Франс прес, че с оглед на възобновените санкции спират вече ограничения си бизнес в ислямската република.

Върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини и външните министри на Германия, Франция и Великобритания изразиха съжаление от решението на Тръмп да наложи санкциите, въпреки че Техеран спазва ограниченията за ядрената си програма. 

Европейските дипломати се зарекоха да държат "отворени" финансовите канали към Техеран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!