Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенчо Бенчев: Срещата ми с Димитър Желязков е случайна

Ако Димитър Желязков е престъпник, това не означава, че и аз съм престъпник, казва общинският съветник от БСП

Бенчо Бенчев
Снимка: https://chernomorie-bg.com

Докато медиите в Бургас очакваха вчера пред дома му в квартал „Меден рудник“ заместник-председателя на Общинския съвет Бенчо Бенчев, той изненадващо се появи с дъщеря си в кафе “Бенмар“, което държи под наем. В това кафене често са забелязвани издирваният от Интерпол бургаски бизнсмен, известен като Митьо Очите и негови близки приятели. Бенчев беше задържан заедно с Димитър Желязков - Очите в турски хотел, а впоследствие освободен.

Пред "Хоризонт" Бенчо Бенчев заяви, че се чувства "страшно уморен, унизен и обиден" от всичко, което се е случило. Бенчев познава Димитър Желязков от 20 години и твърди, че няма общ бизнес с него, а поводът да бъде с него в Истанбул е случаен. В противоречиви обяснения Бенчо Бенчев разказва, че се е засякъл с Желязков случайно в Гърция, след което са продължили заедно към Турция, за да помогне "на болен човек". Впоследствие Бенчо Бенчев уточнява, че се е срещнал с него в хотел „Хаят“: "Стана така, че попаднах на място, където не съм искал да бъда. Стана случайно".

„Това, че съм се срещал с Димитър Желязков, не значи, че имам нещо общо с него. Ако се срещнете с някой хирург, ще станете ли хирург? Няма да станете. Ако Димитър Желязков наистина е престъпник, което не знам, това не значи, че и аз съм престъпник“, заяви Бенчев. Той допълни, че едва когато е видял с белезници Димитър Желязков, е разбрал, че го издирват:

"Той не знаеше, че е издирван, когато беше при мен. Аз пристигнах, когато Желязков вече беше арестуван, с вързани ръце. Попитах хората наоколо какво става. Като видяха, че се интересувам, арестуваха и нас".

Общинският съветник посочи, че стаите в Истанбул са били запазени от бившия депутат от ДПС Несрин Узун, който също бе сред задържаните:

"Запази ги на мое име, аз го помолих да ги запази. За Желязков бе една от стаите, тъй като го видях в хотела, че си търсеше стая. Това значи ли, че нещо съм направил? Той каза, че е болен и отива на преглед в Турция!".

В заявление до Общинския съвет от БСП - Бургас се разграничиха от общинския съветник Бенчо Бенчев, но оставиха той сам да реши дали да напусне местния парламент. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени