Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Контраст“ представя проекта „Прогнози“

Галерия „Контраст“ представя проекта „Прогнози“, с който дава път на поколение млади художници, уверено стъпили на доброто познаване на живописта и скулптурата.

След изложбата „Поглед в миналото“, показала колекция от стари майстори, програмата на галерията се обръща рязко с „поглед в бъдещето“. 

Селекцията включва творби на седем живописци и четирима скулптори, завършили своето образование в Националната художествена академия през последните две години. „Изложбата е малка, но доста представителна извадка на едно поколение млади художници, към което гледаме с очакване“, обясни за „Хоризонт“ проф. Станислав Памукчиев от Катедра „Рисуване“ в НХА:

„Изложбата се концентрира върху живопис и скулптура. Седи устойчиво в тези традиционни медии, като се опитва да види езика на живописта и скулптурата доколко и как лежи във възможностите на най-младите и спрямо тяхната съвременна чувствителност. Интересно е да се види какво става с душите на най-младите, как техните рефлексии, новите сюжети, които минават през тяхното съзнание, се обличат в живопис или скулптурна форма“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени