Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции след подновен инвеститорски риск апетит в глобален план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските фондови борси се оцветиха в зелено по време на търговията във вторник, следвайки снощното добро представяне на Уолстрийт и последвалото изненадващо силно възходящо рали на китайските пазари на акции, тъй като инвеститорите в глобален план поне за момент загърбиха притесненията около напрежението между САЩ и техните важни търговски партньори, насочвайки вниманието към добрите корпоративни финансови резултати и перспективи.

В понеделник индексът DJIA нарасна с 0,2%, парирайки първоначалния си спад, докато широкият индекс S&P500 се повиши с 0,35% към 2850,40 пункта, оставяйки на по-малко от 1% под неговия рекорден връх от януари. Технологичният индекс Nasdaq Composite отново отчете най-добро повишение от 0,6% благодарение предимно на ръст на акциите на Facebook с цели 4,5%, след като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че голямата социална интернет медия е поискала от водещи американски банкови институции да споделят детайлна финансова информация за техни потребители, които клиенти от своя страна да могат да я използват посредством нови услуги на компанията.

По време на днешната азиатска търговия пък имаше изненадващо силен ръст на китайските фондови индекси въпреки засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай. Индексът Shanghai Composite нарасна с цели 2,74%, заличавайки пореден солиден спад в понеделник към многогодишни дъна.

Позитивните инвеститорски нагласи се пренесоха и на европейските фондови пазари, като общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,60%, германският DAX30 - с 0,82%, а френският CAC40 - с 0,85% и британският FTSE100 - с 0,96%.

Италианският индекс MIB пък нараства с 1,26% благодарение най-вече на солидно поскъпване с 3,57% на акциите на UniCredit, след като голямата банката представи по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие.

Днешното ново поскъпване на петролните фючърси пък допринася за ръст на акциите на петролните компании, като акциите на френската Total SA се повишават с 1,75%, а на British Petroleum - с 1,88%.

Автомобилният сектор също се представя доста добре, като акциите на германската Daimler AG поскъпват с 1,67%, а на шведската Volvo AB - с 1,6%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също продължават да напредват около час преди старта на реалната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с около 90 пункта (с 0,36%), тези на Nasdaq100 - с 0,25%, а на широкият индекс S&P500 - с 0,21%. Трябва да се има предвид, че снощи индексът S&P500 приключи търговията в ниво от 2850,40 пункта, или с по-малко под 23 пункта до неговия рекорден връх от 2872,87 пункта, достигнат на 26-и януари тази година.

Редица анализатори и търговци цитират силните корпоративни отчети за последното тримесечие като основна причина възходящото движение на пазарите на акции на Уолстрийт. Според Хюсеин Саид от компанията FXTM, над 79% от компаниите, влизащи в индекса S&P500, са представили по-добри от очакваното финансови резултати за второ тримесечие  с осреднен растеж на печалбите от цели 24,1%. Това може да се окаже най-доброто тримесечие за американските компании от началото на 1994-а година насам. Хюсеин Саид обаче добави, че "с наближаване на края на корпоративните отчети, фокусът на инвеститорите може отново да се върне към търговските търкания, геополитическите напрежения и междинните избори за Конгреса и Сената на САЩ през ноември".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени