Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита подобрение през юни на промишленото производство и на търговията на дребно при отслабване на строителството

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юни 2018 година отчита добро повишение на промишленото производство, поредно подобрение на търговията на дребно и известно понижение на продукцията в сектор "Строителство", което е пореден знак за стабилизация на икономическата експанзия в България в края на второто тримесечие на годината.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нарасна през юни с 1,0% спрямо май, когато отбеляза силен скок от 2,6 на сто. Това представлява солидно подобрение на промишленото производство за втори месец и трето месечно повишение от началото на годината.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство нарасна през юни с 3,6% след анемичен растеж с 0,5% през май, отбелязвайки най-солидно покачване от януари насам, когато производственият индекс се повиши с 4,3 на сто.

През юни много силно увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с цели 18,4% при по-слаб растеж с 0,5% в преработващата промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетно намаление с 0,3 на сто.

На годишна база е отчетено повишение с 8,3% в добивната промишленост и с 3,8% в преработващата промишленост при спад с 4,6% на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижи през юни с 0,7% спрямо май, когато нарасна с 0,4%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство се сви с 0,8%, а при сградното строителство – с 0,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през юни отбеляза спад с 2,9% след понижение с 0,5% през май, излизайки по този начин на негативна територия за трети от последните четири месеца.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през шестия месец на 2018 година. През юни оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, нарасна с 0,4% на месечна база (след повишение с 0,6% през май), като това представлява подобрение на продажбите на дребно за четвърти пореден месец. На годишна база растежът на търговския оборот се забави леко до 6,1% от 6,3% месец по-рано.

Днешните данни сигнализират за стабилизация на икономическата експанзия през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината растежът на БВП се ускори до 0,9% на тримесечна база (от 0,7% в края на 2017-а) и до 3,6% на годишна база (от 3,5% през последните три месеца на предходната година).

Трябва да се има предвид, че НСИ ще представи през следващата седмица (14-и август) експресните си оценки за растежа на брутния вътрешен продукт на нашата страна през второто тримесечие на годината.

Данните изглеждат в синхрон и с последно проучване на НСИ за стабилизация на стопанската конюнктура през месец юли недалеч от 10-годишния връх, достигнат през май. Общият показател на бизнес климата в нашата страна през юли остана почти без промяна на равнището от предходния месец, като подобрение на бизнес климата беше отчетено в строителството, в търговията на дребно и в сферата на услугите при известно влошаване единствено в промишлеността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени