Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на икономиката на Италия очаква по-слаб растеж и по-висок бюджетен дефицит догодина

Джовани Триа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър на икономиката заяви в сряда, че прогнозираният по-слаб икономически растеж догодина се очаква да увеличи бюджетния дефицит и да забави процеса на намаляването на държавния дълг, но в същото време той отново потвърди ангажимента си за провеждане на благоразумна фискална политика.

В интервю за вестник Il Sole 24 Ore, цитирано от Ройтерс, министърът Джовани Триа заяви, че правителството преценява, че икономиката на страната ще нарасне през настоящата година с 1,2%, което би представлявало по-слаба експанзия от прогнозирания преди това растеж от 1,5 на сто. Той също така очаква низходяща ревизия и на икономическия растеж през 2019 година до 1,0% или до 1,1% от предишна оценка за 1,4 на сто.

"Това забавяне на икономическата експанзия ще доведе бюджетен дефицит от 1,2% като процент от БВП през 2019 г.", отбеляза Джовани Триа, докато предишното италианско правителство залагаше на дефицит от 0,8 на сто.

Икономическият министър добави, че по-ясна и конкретна оценка на дефицита ще бъде на разположение през септември и тя ще зависи от разходите по обслужване на дълга, както и от размера на приходите, или на съкращенията на държавните разходи, които правителството ще използва, за да избегне увеличаване на данък продажба.

Ройтерс отбелязва, че влошаването на икономическите прогнози би могло да доведе до сблъсък между новото антиситемно правителство на Италия и Европейската комисия, която следи бюджетните параметри на страните - членки на ЕС.

Смятаният за по-умерен от редица негови колеги в правителството Джовани Трия обаче отбеляза, че всичките мерки за реформа, включени в плановете на изпълнителната власт, са "съвместими" с ангажиментите, които Италия, като член на ЕС, има по отношение на публичните си финанси.

Той посочи, че по-слабият икономически растеж може да забави процеса на намаляване на държавния дълг, който е вторият по големина в ЕС след този на Гърция, но в същото време добави, че правителството запазва целта за намаляване на дълга. Това може да се постигне отчасти чрез план за приватизация на публични дружества, каза той.

В тази връзка Джовани Триа посочи, че се планира продажбата на държавния пакет акции в банката Monte dei Paschi di Siena. Италианските власти притежават 68% от Monte dei Paschi, след като банката беше спасена от фалит през 2016-а година посредством петгодишен спасителна плана, съгласуван с Европейската комисия.

Трябва да се има предвид, че бъдещето на банката Monte dei Paschi di Siena е един от проблемните въпроси, разделящ управляващите от движението "Пет звезди" и крайно - дясната партия "Лига". Според икономическия говорител на партията "Лига" - Клаудио Борджи, банката трябва да остане в държавни ръце и ще се използва за осигуряване финансирането на местно ниво.

Икономическият министър също така каза, че планираните по-високи разходи за социални помощи и намаляването на подоходния данък ще бъдат въведени постепенно и ще бъдат финансирани чрез съкращаване на публичните разходи в други области и отмяната на милиарди евро данъчни облекчения, които понастоящем се предоставят на фирми и физически лица. "Цялата данъчна система трябва да бъде пренаредена, като се гарантира, че никой няма да загуби при смяната от старата към новата системи", заяви Триа.

Трябва да се има предвид, че по-късно днес ще бъде проведена среща на висши представители на италианското правителство, на която ще се обсъжда бюджетът на страната за следващата година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна