Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На полигона "Ново село" протича учението "Платинум лайън"

| обновено на 08.08.18 в 15:31
Учението "Платинум лайън" на полигона в Ново Село
Снимка: Добромир Видев, БНР

Мащабно военно учение с наименованието "Платинум лайън" започна на полигона в Ново село. В него български войски тренират съвместно със сили на Съединените щати и войски от Албания, Грузия, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора. Съвместната подготовка тази година е на тема: "Стабилизиращи действия в зона за отговорност". Планиращият учението бригаден генерал Валери Цолов каза:

"Много важно предизвикателство беше оперативната съвместимост".

Зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов каза, че е доволен от показаното от българските военнослужещи. Тъй като сухопътните войски са основните организатори на учението, Евтимов припомни, че съвсем скоро ще бъде изпратено и запитването по проекта за модернизация на сухопътните войски:

"Работи се по финализирането на искането за оферта - така нареченото RFP. В най-скоро време, в рамките на десетина дни, се надяваме това да бъде изпратено".

Освен сухопътните войски, участват военно-въздушните сили и други поделения на българската армия.  

Медицинска евакуация, обстрелване на терористи и превземане на тяхната щаб квартира са части от учението, което е на тема тази година "Многонационален механизиран батальон", който трябва да подпомага местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената зона за отговорност.

В самото учение участват до 700 военнослужещи и 100 единици бойна и транспортна специализирана сухопътна техника. Чуждестранното участие в съвместната подготовка се свежда до 500 военнослужещи с щаб на въоръжение и снаряжение 23 единици сухопътна и две единици авиационна техника. 

"Платинум лайън" продължава до 10 август.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени