Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бонгалов: Целта е лишените от свобода да излизат като добри граждани, а не като добри затворници

Снимка: БГНЕС

Трябва да се върви към модела „с минимум репресия - максимум ефект“. Това каза в предаването "12+3" Димитър Бонгалов, оглавяващ Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" при омбудсмана. Бонгалов е бивш заместник-министър на правосъдието. 

"Идеята не е да се връщаме към смъртното наказание, а с най-малко репресия да постигнем това, че тези граждани да се върнат в обществото като добри граждани, а не да си останат добри затворници и рецидивисти", коментира той по темата за правата на лишените от свобода, в контекста на последните осъдителни решения за страната ни.  

Вместо да задържаме футболен хулиган за 25 дни, бихме могли да го контролираме половин или една година.

Оптимистично съм настроен, че ще има адекватна реакция от страна на Министерството на правосъдието и Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“, заяви още Богданов. Той смята, че по Норвежкия финансов механизъм е било направено много през последните години по отношение на битовите условия в местата за лишаване от свобода :

"Това даде възможност поради липса на бюджетни средства да се направят доста неща. Но не е само въпрос на битовите условия. Не бихме могли да решим пренаселеността само с изграждането на нови места. Би трябвало да помислим за по-адекватни мерки, които биха били алтернатива на лишаването от свобода. Говорим за създаването на обществени мерки, с които вместо да задържаме футболен хулиган за 25 дни, бихме могли да го контролираме половин или даже една година."

Има много препоръки, които не са изпълнени от години, посочи още Димитър Бонгалов:

"В момента не е само въпросът с конвоите, има много сериозни проблеми с тайната на кореспонденцията, включително телефонни разговори, даже смешни разпоредби и противоконституционни текстове, приети от Народното събрание януари 2017 година".

Бонгалов коментира парадоксални, по думите му, неща. Примерно, че на лишените от свобода се удържа минимум половината заплата и те отиват като приход в държавното предприятие Фонд „Затворно дело“. "В същото време, неплащайки осигуровки на тези лишени от свобода, се налага после да плащаме от нашите социални фондове социални пенсии. Но като удържаме този доход от тези възнаграждения, неплащайки осигуровки, всъщност ощетяваме и пострадалите и жертвите на престъпления. Имаме стотици хиляди лева обезщетение, които не биха могли да се изплатят, защото лишеният от свобода получава 100-120 лева след прихващането в полза на държавното предприятие", поясни той.

"Ако не положим грижа да превъзпитаме лишените от свобода, е естествено да имаме най-високият рецидив в Европа", коментира още той.

"Темата за правата на лишените от свобода, дори политически не се възприема сериозно, но дори пострадалите от престъпления трябва да знаят, че ако нямаме адекватни действия в затворите, това са гнезда не само за рецидив, за заразни заболявания. Грижата за лишения от свобода не е само заради него само по себе си, а за нашето общество. В момента, в който ние не положим грижи да ги превъзпитаме, а те излежават присъдата буквално в кревата и гледат телевизия, естествено, че ще имаме най-високият рецидив в Европа", уточни Димитър Бонгалов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени