МОН е готово да предприеме действия за изваждането на НИМХ от БАН

| обновено на 08.08.18 в 19:02
Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието е готово да предприеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН. Това каза за "Хоризонт" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение.

Министър Вълчев изрази съжаление, че от последната среща преди месец и половина отношенията не са се подобрили, а са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в краткосрочен план дейността на института - както от министерството, така и от БАН. Нещо, което не е изпълнено от страна на БАН. В дългосрочен план е трябвало да се отдели бюджетната субсидия за Националния институт по хидрология и метеорология. Самият институт не е типична научна организация, като основната част от работата е хидрометеорологичното обслужване и това трябва да бъде отчетено от страна на БАН, поясни министър Вълчев и заяви:

"Ние сме готови да участваме в този диалог, да го опосредстваме. Ако не бъде намерено такова, решение ще предприемем действия за изваждането на института от стуктурата на БАН. Това предполага законодателна промяна. 

Ние предоставяме допълнителни средства над това, което предоставя Академията. Недоволството на НИМХ дойде от разпределението на допълнително дадените в началото на годината 15 милиона лева за увеличение на субсидията на БАН. Доколкото разбирам от тяхното отворено писмо от вчера, недоволството им е въобще към перспективите за съществуването в рамките на Академията заради неразбирането от страна на ръководните органи на БАН, най-вече от общото събрание".

Премиерът Бойко Борисов също обяви, че ще се срещне със синоптиците от Българската академия на науките.

Председателят на БАН академик Юлиян Ревалски е изненадан от идеята за преместване на института.

"Това е едно ново развитие, което лично за мен е малко изненадващо, защото доскоро ние през цялото време търсихме решение на проблемите в рамките на БАН. Аз винаги съм смятал,  колегите от НИМХ го знаят много добре, защото много срещи съм имал с тях и съм заявявал винаги, че според мен, мястото на НИМХ е в структурата на БАН. Мисля, че по-добро място от това те трудно ще намерят. Въпросът е ние да намерим решение на финансирането на тяхната оперативна дейност, която, пак повтарям, е изключително важна, за да не страда и тя за сметка на научната, както и обратното".

В прессъобщение ръководството на БАН заявява, че принадлежността на НИМХ към структурата на БАН никога не е била поставяна под въпрос. От БАН припомнят, че на заседание на общото събрание на 2 юли е декларирано, че въпросът за излизането на метеоролозите от Академията не е обсъждан. БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от Института и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране, заявява ръководството на БАН.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Подготвят допълнителни въпроси към евентуалните доставчици на новите изтребители

Политико-военната група за новите изтребители вече подготвя писмата с въпроси към три от страните, подали оферта. Това каза заместник военният министър Атанас Запрянов. Трите потенциални доставчика са за нови Грипен, F-16 и втора ръка Юрофайтър. „Надявам се, много бързо, до края на тази седмица или началото на следващата седмица трябва да ги..

публикувано на 21.11.18 в 20:23
Южконореецът Ким Чен-ян, който бе избран за президент на Интерпол, говори пред Общото събрание на международната полицейска организация в Дубай.

Южнокореец надви руснак за шеф на Интерпол с помощта на САЩ

Южнокореецът Ким Чен-ян бе избран за президент на Интерпол. С таен вот днес Общото събрание на международната полицейска организация го предпочете пред ветеран от руските служби за сигурност. Срещу кандидатурата на руснака Александър Прокопчук се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от ЕС с мотива, че Русия може да злоупотреби с..

обновено на 21.11.18 в 20:09
Валдис Домбровскис

ЕК започва процедура срещу Италия за свръхдефицит в бюджета

Европейската комисия започва процедура срещу Италия за свръхдефицит в бюджета. Това съобщи еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. "За съжаление, днес трябва да потвърдим нашата оценка, че проектобюджетът на Италия е в сериозно несъответствие с препоръките на Съвета от 13-и юли. Преразгледахме съвместимостта с изискванията..

обновено на 21.11.18 в 20:08
Швейцарецът Армин Капаул, който събра над нужните 100 хиляди подписа за референдума на 25 ноември „за“ или „против“ рогата на крави, във фермата си.

„За“ или „против“ рогата на кравите - това е въпросът на референдум в Швейцария

Идната неделя в Швейцария ще се проведе поредният референдум. И ако това само по себе си не е новина, интерес буди въпросът, който се подлага на гласуване – „за“ или „против“ рогата на швейцарските крави. Инициатор на допитването е фермерът Армин Капаул. Убеден, че дори сам човек може да промени нещо в Швейцария, той събира над нужните 100..

публикувано на 21.11.18 в 19:57
Жест на Ангела Меркел по време на речта ѝ в Бундестага в Берлин.

Бурни аплодисменти в Бундестага за последната реч на Меркел като канцлер и партиен лидер

Последна реч пред Бундестага едновременно като канцлер и партиен лидер държа днес Ангела Меркел. Акцентите в нея бяха глобалният миграционен пакт, обединена Европа и Брекзит. По традиция по време на дебата за бюджета за следващата година, опозиция и управляващи представят вижданията си за бъдещето на страната. Също по традиция, дебатът се..

публикувано на 21.11.18 в 19:01
Марияна Николова зае мястото на Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политики.

116 депутати подкрепиха оставката на Валери Симеонов и избраха Марияна Николова на негово място

След 4 часа дебати депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избраха на негово място досегашната началничка на кабинета му Марияна Николова. "За" гласуваха 116 народни представители, "против" - 62, въздържали се нямаше. След гласуването Николова положи клетва като вицепремиер. След като оставката му като вицепремиер бе..

обновено на 21.11.18 в 18:50

Ловците и патриотични дружества недоволстват от промени в закон за оръжията

Вътрешната комисия в парламента одобри днес на първо четене спорни промени Закона за оръжията и боеприпасите. Според ловни организации, патриотични дружества и представители на спортовете за стрелба, новите режими ще затруднят използването на оръжия и техни копия. Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов обаче успокои, че няма да има..

публикувано на 21.11.18 в 18:42