Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН е готово да предприеме действия за изваждането на НИМХ от БАН

| обновено на 08.08.18 в 19:02
Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието е готово да предприеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН. Това каза за "Хоризонт" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение.

Министър Вълчев изрази съжаление, че от последната среща преди месец и половина отношенията не са се подобрили, а са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в краткосрочен план дейността на института - както от министерството, така и от БАН. Нещо, което не е изпълнено от страна на БАН. В дългосрочен план е трябвало да се отдели бюджетната субсидия за Националния институт по хидрология и метеорология. Самият институт не е типична научна организация, като основната част от работата е хидрометеорологичното обслужване и това трябва да бъде отчетено от страна на БАН, поясни министър Вълчев и заяви:

"Ние сме готови да участваме в този диалог, да го опосредстваме. Ако не бъде намерено такова, решение ще предприемем действия за изваждането на института от стуктурата на БАН. Това предполага законодателна промяна. 

Ние предоставяме допълнителни средства над това, което предоставя Академията. Недоволството на НИМХ дойде от разпределението на допълнително дадените в началото на годината 15 милиона лева за увеличение на субсидията на БАН. Доколкото разбирам от тяхното отворено писмо от вчера, недоволството им е въобще към перспективите за съществуването в рамките на Академията заради неразбирането от страна на ръководните органи на БАН, най-вече от общото събрание".

Премиерът Бойко Борисов също обяви, че ще се срещне със синоптиците от Българската академия на науките.

Председателят на БАН академик Юлиян Ревалски е изненадан от идеята за преместване на института.

"Това е едно ново развитие, което лично за мен е малко изненадващо, защото доскоро ние през цялото време търсихме решение на проблемите в рамките на БАН. Аз винаги съм смятал,  колегите от НИМХ го знаят много добре, защото много срещи съм имал с тях и съм заявявал винаги, че според мен, мястото на НИМХ е в структурата на БАН. Мисля, че по-добро място от това те трудно ще намерят. Въпросът е ние да намерим решение на финансирането на тяхната оперативна дейност, която, пак повтарям, е изключително важна, за да не страда и тя за сметка на научната, както и обратното".

В прессъобщение ръководството на БАН заявява, че принадлежността на НИМХ към структурата на БАН никога не е била поставяна под въпрос. От БАН припомнят, че на заседание на общото събрание на 2 юли е декларирано, че въпросът за излизането на метеоролозите от Академията не е обсъждан. БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от Института и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране, заявява ръководството на БАН.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!